Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. március 29., csütörtök

"Föld napja": teljes készültségben a rendőrség és a határőrség

Március 30. évtizedek óta a feszültség napja Izraelben. Forrása az izraeli arabok és a Nyugati Part lakossága által tartott Föld napja, amellyel egy galileai földterület-kisajátításra emlékeznek.

A jeles nap gyakran torkollott erőszakos tüntetésekbe, összecsapásokba. Az idén azonban – az amerikai zsidó fiatalember által kiötlött Facebook segítségével – minden eddiginél nagyobb "Jeruzsálem-világmenetet" terveznek a világhálón.

A nap jelentőségét az a tény is emeli, hogy az az idén pénteki napra esik, vagyis a mecsetekben tartott "szentbeszédek" az izzásig hevíthetik az amúgy is temperamentumos arabok indulatait.

Az izraeli rendőrség és határőrség teljes készültségben áll. A legnagyobb súrlódást a palesztin határátkelőhelyeknél feltételezik, ahol tömegek törhetnek át izraeli területre. A Templomhegy is kiemelt biztonsági kockázatot jelent. Izraeli és palesztin arabok tízezrei jelenhetnek meg a mecsetekben, és zúdíthatnak kőzáport a Templomhegy alatt, a Nyugati Fal előtti térségen imádkozó zsidókra és az odalátogató nem-zsidó turistákra.

A határőrség ezért pénteken csak 40 éven felüli férfiakat enged a Templomhegy közelébe; asszonyoknak nincs korlátozás.

Izrael északi határain is megerősítették a határőrséget, a tavalyi tömeges határkerítés-áttörési kísérlet esetleges megismétlődésére készülve a libanoni és a szíriai határon. ◙

4 megjegyzés:

  1. talan marcius 30 es nem szeptember!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda elírás... Köszönöm!
    Így járhat a blogger, aki egyes egyedül vág neki a virtuális országútnak.

    H. L.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de azert naptarad van gondolom mi lesz szeptember 30 an???????????

      Törlés