Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. március 7., szerda

PURIM 5772 / 2012

Purim a zsidó hagyomány örömünnepe.

A bibliai Eszter könyve szerint az ókori Perzsia uralkodójának, Ahasvérosnak volt egy főminisztere, Hámán. Ez a Hámán merő gyűlöletből a király birodalmának összes zsidó lakosát ki akarta irtani. Tervére Ádár hó 14.-ét sorsolta ki – innen az ünnep neve: Purim sorsvetéseket jelent. 

Szándéka, az említett könyvben leírt csodás fordulatoknak köszönhetően meghiúsult, és Izrael népe azóta (körülbelül 2500 éve) ennek a megmenekülésnek az emlékére vidám ünnepet tart.

Eszter könyvének további főszereplői maga a névadó, Eszter, aki árvalányból királyné lesz és az őt nevelő nagybácsi, Mordecháj.

Említsük még meg, hogy a meseszerű történet Izrael népének 70 éves babilóniai száműzetésének az idején játszódik, nagyjából akkor, amikor a Dániel könyvében megírt komor történések.

Purimkor a hagyomány szerint minden zsidó embernek a közösségben végig kell hallgatnia Eszter könyvének a felolvasását.

A vidámság, egyfajta “elengedett” hangulat ilyenkor kötelező. Ez a nap – legalábbis külső megnyilvánulásaiban – Izrael “Szilvesztere”. A hagyományt komolyan vevő zsidó ember ilyenkor jókat iszik. Olyan állapotba vidul, hogy nem képes különbséget tenni az „Áldott Mordecháj” és az „Átkozott Hámán” között.

Az „Adlojádá” néven ismert álarcos felvonulás már az állam 1948-as kikiáltása előtti kis Tel Aviv jeles eseménye volt. (Ád d’lo jádá jelentése: amíg nem tudja – mármint megtenni a fent említett különbséget.)

Az ünnep csemegéje a Hámántáska, héberül „Oznéj Hámán” (szó szerint “Hámán fülei”) Háromszög alakú tésztáját a legkülönfélébb töltelékkel árulják szinte minden utcasarkon.

A gyerekek már hetekkel előre kiválogatják a jelmezt, aminek csak a szülők zsebe szab határt, de Purimkor sok felnőtt is maskarában megy dolgozni (a Purim nem munkaszüneti nap).

Az ünnep az idén március 7-én, szerdán este kezdődik és másnap, csütörtökön este fejeződik be.

Jeruzsálemben hagyományosan egy nappal későbben tartják Purim ünnepét, és itt Susán Purimnak nevezik.

Adja a Jó Isten, hogy senki ne rontsa el a vigasságot. Hogy az újkori Perzsia, a mai Irán modern Hámánja (hátborzongató körülmény, hogy a mai perzsa „főnök” neve Hámenai!) ugyanúgy felsüljön gonosz tervével, mint elődje. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése