Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. december 5., szerda

A Palesztin Autonómia a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítaná Izraelt

AZ E1 TERÜLET JERUZSÁLEM ÉS MÁÁLÉ ÁDUMIM KÖZÖTT

A Palesztin Autonómia egyoldalú lépésére – nevezetesen arra, hogy az ENSZ közgyűlésén átvitte nem-tag megfigyelő államként történő felvételét ahelyett, hogy államiságának nemzetközi elismertetését Izraellel folytatott egyenes tárgyalások révén valósította volna meg – Izrael bejelentette, hogy 3000 lakást épít fel a jeruzsálemi régióban.

Izrael visszatart mintegy 100 millió dollár összegű adó-és vám-bevételt is a Palesztin Autonómiától, amely palesztinoktól folyt be. Ez a havi bevétel létfontosságú a Palesztin Autonómia hivatalainak és önkormányzatainak a fenntartására.

A közölt tervek szerint Izrael a Jeruzsálem és a tőle 7 kilométerre, keletre fekvő Máálé Ádumim város között fekvő, E1 területnek nevezett kopár dombokat is beépíti. (Az E betű az angol East – Kelet – rövidítése.)

Ez a pont különösen kényes az izraeli-palesztin konfliktusban, miután nem csak kelet-nyugat irányú települési folytonosságot képez Jeruzsálem és Máálé Ádumim között, hanem – izraeli beépítés esetén – megszakítja a Palesztin Autonómia területi folytonosságát észak-dél irányban, vagyis az innen északra fekvő Ramallah, illetve az innen délre lévő Betlehem között, az Autonómiát mintegy két részre, egy északi és egy déli részre osztva.

Marad ugyan az Autonómiának egy alternatív észak-déli összeköttetési lehetősége, éspedig Máálé Ádumim és a Holttenger közötti sivatagos területen, ám egy itt építendő összekötő műút igen költséges és nagy kerülő is lenne.

A két palesztin területi egység, azaz a 60. műút északi és déli szakasza között természetesen továbbra is biztosított lenne a zavartalan forgalom Jeruzsálemen keresztül. Ám az Óvárostól keletre lévő terület birtoklása főként presztizs-okokból lenne fontos a palesztinoknak, és abból a nyilvánvaló szándékból is, hogy az E1 terület általuk történő beépítése esetén megzavarják, idővel támadják is a Máálé Ádumimba irányuló izraeli forgalmat.

Mahmud Abbasz kormánya kilátásba helyezte, hogy amennyiben Izrael nem áll el a nevezett építkezések terveitől, a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul, bár a múlt héten még azt mondta, hogy csak akkor fordul a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, ha megtámadják.

Nabil Shaath, a Palesztin Autonómia magas rangú tisztségviselője hétfőn azt mondta, hogy Izrael "a földjeinken épített telepekkel és pénzeink ellopásával folytatja a háborús bűnöket, amivel bennünket arra kényszerít, hogy Nemzetközi Büntetőbírósághoz forduljunk."

A palesztin fenyegetés két okból is nehézségekbe ütközik. Az első az, hogy a hágai intézmény csak személyek fölött ítélkezhet, államok fölött nem. A második: Izrael nem tagja e bíróságnak, mint ahogy az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és India sem.

William Hague brit külügyminiszter kedden arra  figyelmeztetett, hogy a most hangoztatott izraeli építési tervek kivitelezése "szinte elképzelhetetlenné tenné egy palesztin állam létét Izrael mellett, amelynek a megosztott Jeruzsálem lenne a fővárosa."

Hague azt mondta a brit parlamentben, hogy az Európai Közösség tagjai nem lelkesedtek egy Izrael ellen hozandó gazdasági szankciókért, de igenis foganatosíthatnak komoly diplomáciai lépéseket – a kapcsolatok megszakításának a kivételével – amennyiben a vitatott területeken valóban megindulnának az építkezések.

Egyiptom külügyminisztériuma bekérette Jákov Amitáj izraeli nagykövetet, és közölte kormánya elégedetlenségét az izraeli határozattal kapcsolatban, mondván, hogy az nem csupán aláássa az izraeli-palesztin tárgyalások lehetőségét, de a nemzetközi jogot is sérti.

Számos európai állam külügyminisztériuma is így járt el a héten.

Az Egyesült Államok is rossz néven venné a terv megvalósítását, minthogy szerinte az veszélyeztetné egy életképes palesztin állam létrehozását.

Mark Regev, az izraeli kormány szóvivője az építési terv bejelentését egy sor palesztin provokációra adott válasznak minősítette. Elmondta még, hogy a kormány engedélyezte az előzetes tervezést és az E1 terület rendezési munkáit, de még nem döntött az építkezések engedélyezéséről.

FORRÁS: Jediot Ahronot, Jiszráél Hájom, New York Times

8 megjegyzés:

  1. Hm.....Izrael kezdi elveszíteni a közvélemény szimpátiáját ! Egyre világosabbá válik,Izrael vezetése akadályozza a békefolyamatot !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak bíztositani akarja,hogy a Palesztinok netudjanak
      tovább terjeszkedni!

      Törlés
    2. Igen, pedig a hamasz mindent megtett a békéért. De Izrael meg elkapkodta a rakétáit pofátlanul, ezzel is csak anyagi károkat okozva a jogtisztelő, békeszerető hamasznak, akik mindig is a békére törekedtek. A világ teljesen kifordult magából, de végül is ez van megírva már több ezer év óta a bibliában. Persze ez nem érv egy Istentagadó kommunistának.

      Törlés
    3. Igen Unknown, Izrael demokratikusan megszállta Palesztinát ! Ezért is dicsére ! Aztán blokád alatt tartja a gázai övezetet, amely soha nem volt izraeli ! Aztán legalább 10 ENSZ határozatot nem tart be !
      Legutóbb két hete ítélte el az ENSZ Izraelt !

      Törlés
    4. Az arab álláspontot már ismerem. Ha annak hiszel, akkor érthető, hogy ezeket gondolod. Csak a történelmet nem az arabok írták, még ha utólag ezt meg is próbálják. Az ensz meg nem mérvadó Izraellel szemben, kb olyan Izrael ellenes mint a bbc. Aztán meg amiket leírtál, pl. blokád alatt tartja, tedd fel a kérdést is, hogy miért. Talán mert miután kivonult onnan, a gázaiak nem használták szinte semmi másra a kapott lehetőséget, mithogy közelebbről lőjenek. A hamasz hány ensz, stb. stb határozatot nem tart, és nem is akar betartani ? A hamaszt két hete, meg két éve is elítélték, aztán? Értelmesebb országok nem is tárgyalnak vele. Mert tudják, hogy nem is lehet. Ez a cikk is bizonyítja, hogy még a mérsékeltebb fatah is hazudik, megbízhatatlan.

      Törlés
    5. Az arabok sem angyali ártatlan lények ! Ez OK.
      Béke csak akkor lesz, ha KÖZÖSEN létrehoztok valami megállapodást !
      Az ilyen " rakétázok - ő bevonul - mi robbantunk - ők telepet építenek a földünkön stb. csak a háború elhúzására jó !

      Törlés
    6. A béke akadálya szinte kizárólag a hamasz alapokmánya ! Interneten fenn van. Világosan szerepel benne hogy az egész mostani Izrael területe is muzulmán szent föld, ezért harcolniuk kell amíg az egészet felszabadítják. Külömben allah akaratával mennének szembe. De ezt nem is titkolták soha. Így Izrael csak a tengerbe mehetne bele, de a békébe nem, hiszen az a végét jelentené. Ezért nem lehetett eddíg sem megegyezni, és bármilyen 'tűzszünet' csak időhúzás. Érdemes időt szánni rá, és elolvasni az alapokmányt sok minden érthetővé válik utána.

      Törlés
  2. És milyen kapcsolat van a Gázai övezet és Ciszjordánia között?Semmilyen.Vagyis ez is a Béke akadálya lenne?
    Nevetségesek ezek az arabok és támogatóik.
    Izraelnek nem terveket kell gyártani,hanem lépnie kell,ha tényleg meg kívánja őrizni az országot.
    1.Fel kell oszlatnia a PAH-ot és helyettük arab törzsfőnököket kell kinevezni vezetőnek,akikkel el kell kezdeni a tárgyalásokat külön-külön. Kizárva a külföldi beleszólókat.
    2,Közvetítőkön keresztül(Németo,Csehország,USA..) meg kell kezdeni a tárgyalásokat a gázát irányító Hamasszal.És megállapodni az ottani egységes terület vezetésével,és elismerni,mint önálló területet.A határok ott már megvannak.
    Léteznek hasonló városállamok:Hongkong,Singapúr....

    VálaszTörlés