Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. december 14., péntek

Lemondott Lieberman külügyminiszter • Valószínűleg indul a januári választásokon


Avigdor Lieberman pénteken lemondott külügyminiszteri állásáról, miután az állami főügyész kilátásba helyezte, hogy egy miniszteri pozíciójában évekkel ezelőtt elkövetett súlyos szabálytalanság miatt pert indítanak ellene.

A politikus azzal indokolta elhatározását, hogy idejét és energiáját nevének és becsületének megvédésére kívánja fordítani.

Tette ezt annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök üdvözölte őt, mint kormánya külügyminiszterét és politikai szövetségesét abból az alkalomból, hogy az ellene felhozott súlyosabbik vádat, amelyben gazdasági szabálytalanságokkal, strohmann-vállalatok létrehozásával vádolták, levették a napirendről.  

"Hiszek Izrael jogrendszerében és tisztelem azt. Itt valamennyi állampolgár jogosult bíróságon megvédeni magát, amely jog Lieberman külügyminisztert is megilleti. Kívánom neki, hogy a másik, még függőben lévő ügyben is tisztázza magát" – mondta a kormányfő.

Avigdor Lieberman csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy az ellene évek óta folyó igazságügyi vizsgálatok ellenére nem mond le, miután egy jogi vélemény szerint a törvény nem kötelezi erre. "Esetleges lemondásomról ügyvédeimmel fogok konzultálni. Hetekkel a választások előtt nem akarom megzavarni a választókat" – indokolta korábbi álláspontját a milliós oroszajkú közönség előtt népszerű jobboldali politikus.

Egy másik ügyben, Izrael volt belarusz nagykövetével kapcsolatos súlyos szabálytalanságért még per vár rá. Az ügy 2008-ban tudódott ki: Zeév Ben-Árje, Izrael Minszkbe akkreditált nagykövete bizalmas információkat szolgáltatott ki Liebermannak az ellene folyó nyomozásokról. Lieberman, mint külügyminiszter, később előnyökben részesítette Ben-Árjét.

Valószínűnek tartják, hogy a lemondástól függetlenül Avigdor Lieberman indul a január 22-i Kneszet-választásokon. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése