Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 5., hétfő

A 66 éves Izrael Állam számokban

Amikor David Ben Gurion 1948. május 14-én, pénteken a Tel Aviv Múzeumban kikiáltotta Izrael Államát és felolvasta a Függetlenségi Nyilatkozatot,  az új állam lakossága alig volt több 800 ezernél.

Ma, 2014 májusában az összlakosság ennek több, mint tízszerese: 8,180,000 fő. Ez világméretekben páratlan fejlődés. Például, ha az Egyesült Államok lakossága is ilyen mértékben szaporodott volna az adott időszakban (1948-ban 147 millió volt), ma másfél milliárdot számlálna.

A zsidó lakosság Izrael összlakosságának a háromnegyede, 6,135,000 fő.

Az arab népesség az állam lakosságának valamivel több, mint 20 százalékát teszi ki, 1,694,000 fővel: nagy többségük az Iszlám követője.

A nem-arab (zömmel orosz anyanyelvű) keresztények és más, nem-arab kisebbségek (drúzok, cserkeszek) létszáma 351 ezer fő, az állam lakosságának a 4.3 százaléka.

Izrael lakossága az elmúlt Függetlenségnap óta 157 ezer fővel gyarapodott.  Az alija mindössze 24 ezer lélekkel növelte az ország lakosságát.

A mostani népesség zöme, körülbelül háromnegyede „szabre”, vagyis az ország szülötte: ez az arány 1948-ban 35 százalék volt.

Az állam születésekor csak egyetlen város népessége lépte túl a 100 ezret: ez Tel Aviv volt. Ma 14 ilyen, izraeli viszonylatban „nagyvárosunk” van; közülük Jeruzsálem, Tel Aviv, Haifa, Rison Lecion, Asdod, Petach Tikva és Beér Séva városok lakossága a 200 ezret is meghaladja.

Milliós városunk még nincs, ám Nagy-Tel Aviv, amelyet a „Gus Dán” névvel is illetnek, és egy Herzliától Rison Lecionig és a tel-avivi tengerparttól Petach Tikváig egybeépült konglomerátumot képez, a fent említetteken kívül magába foglalva olyan, önálló önkormányzatú városokat, mint Ramat Aviv, Ramat Gan, Bné Brák, Holon, Bat Jam – jócskán meghaladja a kétmilliót.

A rendkívül dinamikusan fejlődő Jeruzsálem lakossága eléri a 750 ezret: ebből durván félmillió a zsidó, negyedmillió az arab negyedek népessége.

Haifa a „krajot” elővárosokkal félmilliós. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése