Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 23., péntek

Netanjáhu fontolóra veszi az egyoldalú kivonulást a Nyugati Partról

Az amerikai Bloomberg hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent interjúban Binjamin Netanjáhu miniszterelnök elmondta: az izraeli politikai vezetésben egyre határozottabban teret nyer az elgondolás, hogy Izrael egyoldalúan kivonul a Nyugati Part (Ciszjordánia) palesztin régióiból, és a zsidó településekre kiterjeszti az izraeli törvénykezést.

Mindez, szerinte, a politikai balközéptől a jobboldalig polgárjogot nyert, ugyanígy a zsidó többségi közvéleményben is.

Az elgondolás a tárgyalásos békemegyegyezés alternatívájaként merült fel. A Nyugati Partot vezető PFSz (Fatach) és a Gázai-övezetet uraló Hamász április 23-án egyezményt kötött a közöttük 2007. óta fennálló ellenségeskedés megszüntetéséről és egy nemzeti palesztin egységkormány megalakításáról. E döntés következtében megszakadtak a közel kilenc hónapon át, aktív amerikai közvetítéssel folyt izraeli-palesztin megbeszélések.

„A cél egy demilitarizált, független palesztin állam lenne, amely elismeri Izrael Államot, mint a zsidó nép nemzeti államát. De ha ez tárgyalásos úton nem megy, és a palesztinok egyoldalú lépésekkel gondolják megoldani a problémát, végül nekünk sem marad más, mint egyoldalú döntések hozatala” – mondta Netanjáhu .

Az elgondolás hátterében egyfajta tesztelés, a palesztin fél reakciójának a kipuhatolása állhat, arra vonatkozóan, hogy mit lépne a palesztin vezetés, ha Izrael egyoldalúan kivonulna a jelenleg általa ellenőrzött és adminisztrált területekről. Ez arra kényszeríthetné a palesztin vezetést, hogy viselje a felelősséget a terület biztonságáért és adminisztrációjáért.

Izrael ugyanakkor tisztában van egy ilyen, kényszerből tett lépés kockázatával. Emlékezetes, hogy a Gázai-övezetből történt egyoldalú kivonulás teremtette meg az Izraellel lényegében hadiállapotban álló, területére több, mint ezer rakétát kilövő „Hamasztánt”. 

(Ha a Nyugati Part legnagyobb részében felálló palesztin államalakulatnak nem lenne közvetlen határa Jordániával, ahonnan a folyón át terroristákat és fegyvereket csempészhetnének be úgy, ahogy a Gázai-övezetbe egyiptomi területről, ez a veszély nem fenyegetne. Az Autonómiának azonban ez a palesztin-jordániai közös határ az egyik alapvető - és Izrael számára fenti okokból teljesíthetetlen - követelése.)        

Netanjáhu az interjúban elmondta: mind a mai napig folynak a békés megoldást célzó próbálkozások a palesztin féllel, és még nem született semmilyen, a jövőbeni megállapodásokat ellehetetlenítő határozat izraeli részről.

"A tárgyalásos megoldás kétségtelenül a legjobb megoldás. De emlékeztetnem kell rá, hogy az Oslo-i megállapodások óta Izraelben hat miniszterelnök szolgált, mindegyik folytatott tárgyalásokat  palesztinokkal, és egyiknek sem sikerült a tárgyalásos rendezés. Arafat kihátrált, Abbász kihátrált, és minden maradt a régiben” – tette hozzá. ◙

2 megjegyzés:

  1. Szóval egy újabb izraeli diktátum előtt állunk ! Igen, lehet mutogatni a másik félre,hogy ő a hibás a tárgyalások megszakításáért de arról nem esik szó,hogy milyen " kiszolgáltatottságot adó " feltételeket támaszt Izrael !

    VálaszTörlés
  2. Ugyan már, elég mókás, hogy abba is agresszív szándékot magyarázol, hogy az izraeliek esetleg otthagyják a tárgyalásra is képtelen, önmagát Palesztinának nevező csődtömeget, hátha arra jár valaki (Jordánia) és újra elfoglalja. (Ez lenne a helyieknek a legjobb, 1948-'67 között így is volt). Vagy valami más borzalom következik be. Nem biztos, hogy marhaság, Izraelnek nem kötelessége, hogy olyan területek jövőjét is szívén viselje, meg finanszírozza, amelyek nem hajlandók normál jószomszédi keretek között élni egy zsidó állammal. Persze, a rakétaelhárító fegyvereket alighanem fejleszteni kell ehhez még egy kicsit.

    VálaszTörlés