Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 17., szombat

Lág báómer 5774 - 2014

Szombat kimenetelétől vasárnap estéig üli Izrael népe Lág Báómert, a Pészáchkor kezdődő és Sávuotig terjedő, 49 napig tartó Ómer (kéve) -számlálás 33. napját • Százezrek a Méron hegyen • Gépkocsik tízezrei és kétezer autóbusz szállította a tömegeket • Több ezer rendőr biztosítja a zarándok-kirándulókat

A jeles napot a 33-as szám héber betűjelzése alapján Lág báómernek (ל"ג בעומר) nevezik. (A Lámed a 30, a Gimel a 3 szám megfelelője.)

A hagyomány szerint a római megszállók elől a Gálilban bújkáló Bár-Jocháj rabbi ezen a napon fedte fel tanítványai előtt a Kábbálá, a zsidó ezotérikus tudás titkait. A pozsonyi Chátám Szofér számítása szerint ezen a napon, Ijjár hó18-án hullott le az első manna pusztában vándorló őseinknek.

Az ünnepség leglátványosabb aktusára Lág Báómer előestéjén – az idén szombat kimenetele után – kerül sor, amikor Izrael-szerte tábortüzeket gyújtanak. Főleg a gyerekek élvezik a lobogó lángok látványát: ők már napokkal korábban megkezdik a félredobott fa- és kartondarabok gyűjtögetését.

A szülők és a szomszédok feladata (lenne) a tűzrakás és -élesztés ellenőrzése, hogy elkerüljék az égési baleseteket és a lakók nyugalmának a fölösleges megzavarását, hiszen a tábortüzek a hajnali órákig ontják a füstöt a környékbeli lakók orra alá.

Űrhajósok számoltak be róla, hogy ilyenkor a tábortüzek fentről is láthatóan kirajzolják Izrael zsidók által lakott területeit.

Simon Bár Jocháj rabbi sírjához, a Cfát közelében lévő Meron hegy felé már pénteken hajnalban elindult a gépkocsik áradata. A magánautókon kívül mintegy kétezer autóbusz szállította a zarándokok tömegeit. Gépkocsival csak a hegy aljáig lehet közlekedni: a hegyre autóbuszok visznek fel.

A központi eseményre, a galileai Méron-hegyi tábortűz-gyújtásra szombaton este 11 órakor került sor.

A százezernyi zarándok, zömmel az askenázi-chárédi és a szefárd törzsekből, az ország biztonságáért, a családok gazdasági helyzetének a javulásáért, szerencsés „siduchért” (párválasztásért) és gyermekáldásért imádkoznak a Kabbala hagyományát átörökítő Bár Jocháj rabbi sírjánál.

A mindig jelenlévő terrorveszélyre való tekintettel háromezer rendőr biztosítja a zarándok-kirándulókat, míg további százak az ország déli és központi részeiből a Gálilba vezető országutakat.

Az ünneplők égi áldásnak tudják be, hogy időben távozott a csütörtökön még száraz forróságot lehelő sáráv.
A Mágén Dávid Ádom orvosai és mentősei, valamint a tűzoltók ügyeletet tartanak a Méron-hegyen. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése