Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 18., vasárnap

Nagyszabású közös izraeli-amerikai rakétavédelmi gyakorlat • Ezer amerikai katona érkezett


Ezer amerikai katona érkezett Izraelbe a kétévenként tartott közös hadgyakorlatra. A vasárnap kezdődő, Juniper Cobra fedőnevű gyakorlat tárgya felkészülés egy Izraelt érő általános rakétatámadásra, illetve egy ilyen támadásra adandó válasz.

A katonák és a szakemberek a legújabb, eddig sehol másutt nem használt légelhárító technikák megfelelő működését tesztelik.

Számos ellenrakéta-rendszer, így a Vaskupola (Iron Dome, Kipát bárzel – כיפת ברזל) is a két ország közös fejlesztése, de a mérnöki fejlesztés és a gyártás költségeinek oroszlánrészét az Egyesült Államok fedezi.

Mint azt Ejál Eisenberg tábornok, a Hátország hadtest (Pikud háóref – פיקוד העורף) parancsnoka hangsúlyozta: egy következő nagyobb konfliktusban az ellenség fő célpontja a polgári lakosság lesz, Izrael nagyobb városai,  országútjai, vasútja, repülőterei, fő közkekedési csomópontjai.

Izrael ellenségei nagyon jól tudják, hogy a hagyományos, hadsereg-hadsereg ellen vívott háborúban semmilyen esélyük nincs a győzelemre, Izrael területéből aligha tudnának egy négyzetmétert is elfoglalni. Stratégiájuk ezért minden bizonnyal Izrael megbénítása és a lakosság demoralizálása nagyszámú rakéta kilövésével, majd azonnali tűzszünet elérése, hogy megelőzzék az izraeli ellencsapást. Eisenberg szerint ezért kritikus fontosságú a hátország védelme minden jövőbeni háborúban.

Mint ismeretes, mind a libanoni központú siita Hezbollah, mind a Gázai-övezetet uraló Hamasz (elvben annak „katonai szárnya”) a múltban számos rakétatámadást intézett izraeli polgári célpontok ellen.

A „második libanoni háború” során, 2006-ban a Hezbollah naponta több, mint 100 rakétát lőtt ki izraeli területre, amelyek többnyire az ország északi részén robbantak, de a libanoni határtól 90 kilométerre lévő Hederáig is eljutottak.

A 2012-ben, a Gázai-övezetből rakétázó Hamasz elleni hadjárat alatt az onnan kilőtt rakéták a Gázától 60 kilométerre fekvő Tel Avivot is elérték (bár szerencsére a tengerbe hullottak).

Ma mindkét terrorszervezet lényegesen több, nagyobb hatótávolságú, pontosabban irányítható és pusztítóbb robbanófejjel ellátott rakétával bír, mind néhány évvel korábban – nem beszélve a távolabbi, szíriai és iráni fenyegetésről. ◙

9 megjegyzés:

  1. Örülök neki hogy ezt a hadgyakorlatot meg tartják Izrael bisztonságának érdekében..
    Shalom.

    VálaszTörlés
  2. Folytatódik a háborús hisztéria keltés ! A militáns izraeli vezetőknek szükségük van a feszültség fenntartására - ha már nincs a közelben ellenség !

    VálaszTörlés
  3. Kívánom neked, hogy csak annyira legyen messze tőled az az ellenség, amely megsemmisítésedet akarja, és minden eszközt bevet, hogy ezt éreztesse veled, - mint amennyire nincs a közelben Izraelnek ellensége... Kíváncsi leszek, mit tesznek akkor pacifista vezetőid, és te magad .... hahahaha!

    VálaszTörlés
  4. Kedves "névtelen" !
    Nem kell szégyellni a nevedet!
    Olvasni kell a híreket, nézni, hallgatni a híradókat, és akkor talán (ha csak nem vagy hivatásos antiszemita) megvilágosodik az elméd !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem vagyok sem szemita sem anti ! Persze a zsidóknak csak ez a két féle ember létezik !
      Kívülálló vagyok és én - meg sok száz millió - így látja a helyzetet.
      Talán ezért is szigetelődik el Izrael !
      Ja, neked van "neved", ilyen nekem is de semmi jelentősége nincs.

      Törlés
    2. Akkor a te logikád szerint amit sok ember mond, az attól igaz lesz ? Hány embernek kell rólad állítani hogy te pedofil vagy ? Száz ? Ezer? Százmillió ?
      Akkor elfogadod hogy az vagy ?
      A te logikád szerint különben itt ezen a blogon a többség szerint neked nincs igazad......

      Törlés
    3. Tipikus zsidó " érvelés ", a következő " érv " az lesz,hogy náci vagyok esetleg Jobbikos majd következik a megelőző csapás !!

      Törlés
  5. Én megtaláltam az antiszemitizmus diagnózisát: lelki fertőzöttség, kollektív paranoia.
    Utána lehet nézni, olvasni pl.
    Pelle János: A gyűlölet vetése, vagy szintén tőle: Antiszemitizmus és totalitarizmus
    Saul Friedländer: A náci antiszemitizmus (Egy tömegpszichózis története)
    Jean-Paul Sartre: Vádirat az antiszemitizmus ellen
    Szirmai Rezső: Fasiszta lelkek (Pszichoanalitikus beszélgetések a háborús főbűnösökkel a börtönben)
    Hermann Imre: Az antiszemitizmus lélektana
    De van még vagy 3-4 száz könyv hasonló témakörökben. Kezd meggyőződésemmé válni, hogy a reméltnél sokkal kevesebb tanító hatása volt a társadalomra ezeknek a könyveknek, pedig pont értünk történt ez a hatalmas befektetés.
    Úgy látom, hogy sokan saját elhatározásból, döntésüknek teljes tudatában elindultak egy úton, amin végig is fognak menni.
    Aki bekapcsolódik az antiszemitizmus világvallásába, és az anyanyelvévé az antiszemitizmus nyelvezete válik, ott már nincs "megvilágosodás". Aztán erre még ráadásnak hinni kell az összeesküvés-elméletekben, és már érlelődik is a diagnózis.
    Bár ne nekem lenne igazam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már csak a cionizmus diagnózisa van vissza.....

      Törlés