Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 28., szerda

Zarándoklat és politika: a pápa-látogatás kényszerű kitérői

Ferenc pápa három napos szentföldi látogatása eleve rossz ómennel kezdődött: annak első napján, szombaton, attól sok ezer kilométeres távolságban gyilkos merényletet követtek el a brüsszeli zsidó múzeum előtt. Az izraeli sajtó így nagyjából csak fél-figyelmet fordíthatott a történelmi zarándoklat eseményeire.

A látogatás második napjától, a Palesztin Autonómiába történt megérkezés percétől Abu Mázen a politikai propaganda medrébe terelte a vallási szándékú és jellegű zarándoklatot. Meg kell mondani: teljes sikerrel.

A pápát a palesztin vendéglátók megérkezése első percétől „befogták” a palesztin propaganda járszalagjába, amikor Betlehem közelében az Izrael által létesített biztonsági betonkerítéshez vitték, és ott, a frissen felfestett angol nyelvű graffitik („Free Palestine” és hasonlók) előtt imára késztették.

Pedig a Vatikán bizonyára ismeri a védelmi fal létesítése okát: a milliárdnyi hívőt számláló világegyház mindenről időben értesül. Ám Ferenc pápa akkor sem tett legalább egy kiigazító megjegyzést, amikor vendéglátói közölték vele: Jézus bizony palesztin volt, nem zsidó... A muzulmán kádik és ulémák előtt azonban két ízben is megemlítette, hogy Isten nevét tilos az erőszak és a terror nevében felhasználni.

Különös döntése volt a zarándoklat protokolljának, hogy Betlehemből Jeruzsálembe nem a néhány perces autóutat választották, hanem a pápát és kíséretét helikopterrel szállították a loddi Ben Gurion repülőtérre, hogy ott találkozzon Izrael államelnökével és miniszterelnökével, majd onnan utazott Jeruzsálembe. A jelképes lépéssel mintegy elismerték a nemlétező palesztin állam szuverenitását.

A pápai látogatás harmadik, Izraelben eltöltött napján Netanjáhu  mindezt azzal igyekezett ellensúlyozni, hogy Ferenc pápát a terror áldozatainak emlékfalához invitálta. A pápa itt is elmondta imáit, ahogyan a Nyugati Fal előtt, majd a Jád Vásémben is.

A negyedik pápai zarándoklat végkicsengése azonban mindenképpen pozitív. Ferenc pápa a Jád Vásémben elmondott szavaival és a túlélők felé tett őszinte gesztusaival igazi énjét mutatta. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése