Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 20., kedd

Államelnök-választás Izraelben: június 10-én

ALBERT EINSTEIN ÉS CHÁJIM WEIZMAN 1921-BEN. EINSTEIN NEM FOGADTA EL

A "nászi" (נָשִֹיא ,hangsúly az i hangon) a klasszikus héber nyelvben fejedelmet jelent. Izrael államelnöke – héberül n'szi hámediná (נְשִֹיא הַמְּדִינָה) az állam első közjogi méltósága.  Az államelnök tisztsége Izrael megújult államisága óta létezik. Feladata lényegében jelképes: a legfőbb politikai döntéshozó a miniszterelnök.
  
Binjamin Netanjáhu miniszterelnök legszívesebben megszüntette volna a jórészt ceremoniális funkciót betöltő államelnöki pozíciót, a politika többi főszereplője azonban nem értett egyet vele. 

Hetekig tartó viták és a sajtóban megszellőztetett intrikák után Juli Edelstein, a Kneszet elnöke hétfőn bejelentette: június 10-én sor kerül Izrael tizedik államelnökének a megválasztására. A bejelentés után sajnálatának adott hangot, amiért a tisztségért folyó versenyt ahhoz méltatlan sárdobálás és vádaskodások sora kísérte.

A most 91 éves Simon Peresz 2007. július 15-én kezdte meg államelnöki mandátumát, ami idén júliusban jár le.

Az elnökválasztási menetrend fő pontjai:
• május 27 – az utolsó nap, amikor a jelöltek legalább 10 parlamenti képviselő ajánlásával benyújthatják jelöltségüket
• június 3 –  a Kneszet elnöke kihirdeti a jelöltek és ajánlóik neveit
• június 10 – a Kneszet a jelöltek közül megválasztja az államelnököt.

Keddig mindössze két jelölt szerezte meg a szükséges 10 képviselői ajánlást: a 74 éves Reuven Rivlin (Likud) és a 78 éves Binjámin „Fuad” Ben-Eliézer (Munkapárt). További számba jöhető személy az 55 éves Szilvan Salom (Likud), ő azonban keddig nem határozott jelöltségéről. Ebben közrejátszhat egy idén márciusban lejátszódott kellemetlen affér: volt beosztottja feljelentette őt egy 15 évvel ezelőtti (!) állítólagos nemi molesztálásért.

További lehetséges jelöltek: Meir Sitrit (65 éves, Hátnuá párt); Dália Icik (61 éves, volt Munkapárt, legutóbb Kadima párt); Dália Dorner (80 éves, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírónője) és Dan Sechtman (73 éves, Nobel-díjas kémia-professzor).
*
Simon Pereszen kívül csak ketten élnek Izrael Állam eddigi elnökei közül: a 93 éves Jichak Navon, aki 1978-tól 1983-ig töltötte be tisztjét, valamint a jelenleg hét éves börtönbüntetését töltő Mose Kacav: ő 2000-től 2007-ig volt államelnök.

A zsidó állam első elnöke Chájim Weizman egyetemi kémiatanár volt, aki már az útban lévő állam közéletében is vezető szerepet játszott, David Ben Gurionnal együtt. 

Halála után, 1952-ben Albert Einsteint kérték fel a poszt betöltésére, ő azonban elhárította a megtiszteltetést, mondván, annyira elméleti ember, hogy semmilyen politikai közszereplésre nem alkalmas.

További érdekesség: az első elnök,  Chájim Weizman unokaöccse, Ezer Weizman lett az állam hetedik elnöke, 1993-tól 2000-ig. A rendkívül népszerű, karizmatikus katona-politikus a Brit Légierőnél kezdte repülőtiszti pályafutását, majd az Izraeli Légierő egyik megalapítója volt. Mandátumát nem töltötte le: egy sajtóközlés szerint még elnöksége előtt nagy összegű ajándékot fogadott el egy amerikai üzletembertől. Ez ugyan nem ütközött semmiféle törvénybe, de Weizman, akiben megtestesült a régi európai tiszt úriember-mivolta, a lemondást választotta... ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése