Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 25., vasárnap

Terrortámadás a brüsszeli zsidó múzeum előtt – négy halott

A TERRORISTA A MÚZEUM ELŐTTI KAMERA FELVÉTELÉN

Szombaton délután négy óra előtt tíz perccel egy Audi gépkocsi állt meg Brüsszel belvárosában, a zsúfolt Sablon negyedben, a parkoló autók mellett. Két férfi kiszállt az autóból, az egyik gépfegyverből tüzelni kezdett a zsidó múzeum előterében álló emberekre, majd beszálltak a kocsiba és elhajtottak.

Három személy azonnal meghalt, egy negyedik későbben, a kórházban halt bele sebesüléseibe. A tettest hétfő reggelig nem sikerült kézre keríteni.

Sajtójelentések szerint egy járókelő feljegyezte a távozó autó rendszámát. A rendőrség vasárnap elfogott egy gyanúsítottat, de bizonyítékok hiányában még aznap elengedték. 

A merénylet áldozatai Immanuel és Mirjam Riva, életük ötvenes éveikben járó tel-avivi házaspár, akik egy 16 és egy 15 éves leánygyermeket hagytak árván. A harmadik halott egy hatvan éves körüli hölgy, aki önkéntesként dolgozott a múzeumban. A negyedik áldozat ugyancsak a múzeumban dolgozott.
*

Jelenleg 52 ezer zsidó él Belgiumban, a fele Brüsszelben.

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök nyilatkozatában a legújabb terrorakciót a Közel-Keletről és Európából induló zsidó- és Izrael-ellenes uszítás számlájára írta. "Felelős politikusok nagy hangon elítélik Izraelt, amikor saját fővárosában házakat épít. Amikor viszont zsidók vérét ontják, nagyon halkan nyilatkoznak, ha egyáltalán" – tette hozzá. 

Vasárnap ezerfős rokonszenv-tüntetés volt Brüsszelben a zsidó közösség mellett. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése