Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. május 30., péntek

Hadüzenet az adóelkerülés és a pénzmosás ellen: Izrael korlátozná a készpénz-forgalmat

Új kormánytervezet korlátozná az 5000 sékelt meghaladó összegű készpénz-tranzakciókat a vállalkozások között. Ezzel a lépéssel erősen megnehezítenék mind az adóelkerülés, mind a pénzmosás lehetőségét.

Hárél Locker, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a lépéssel az állam 40-50 milliárd sékelnyi adóbevétel-többlethez juthatna, ami 20 százaléka az ország éves költségvetésének.

"Ez sok pénz. És mi komolyan akarjuk ezt a pénzt. Mi leszünk a világon az első állam, amely hadat üzen az adócsalásnak és a pénzmosásnak" – nyilatkozott az államtitkár újságíróknak.

Izraelben nemsokára megkezdődik a 2015. évi költségvetés megvitatása, aminek egyik fő napirendi pontja a bevételek növelése, hogy az állam többet költhessen az egészségügyre, az oktatásra és az infrastruktúrára.

Locker egy Netanjáhu miniszterelnök által kinevezett kormánybizottság élén olyan ajánlást terjesztett be, amely Izraelt készpénz nélküli társadalommá tenné. Az ajánlás kezdeti lépésként a vállalkozások közötti készpénz- illetve készpénz-jellegű ügyleteket 20 ezer, majd 7500 sékelre korlátozná, egy év után pedig már 5000 sékel lenne az engedélyezett határ.

Magánszemélyek számára 15 ezer sékelben állapítanák meg a készpénz-ügyletek felső határát. A tervezett új szabályok a csekkben történő fizetések lehetőségét is korlátozná.

Számos európai ország vezetett be hasonló korlátozásokat.

A Miniszterelnöki Hivatal számításai szerint 2012-ben több, mint 3 millió olyan ellenőrizetlen készpénzes tranzakció volt, amelynek összértéke meghaladta az 5000 sekelt: ezek összértékét 273 milliárd sékelre becsülik. Locker meggyőződése, hogy e pénzek nem elhanyagolható része a fekete gazdaságot, a szervezett bűnözést és a terrorizmust erősítette.

A készpénz-használat csökkentése érdekében a kormánybizottság javasolta, hogy a bankok a hitelkártyák mellett bocsássanak ki betétkártyákat is, amelyekkel ellenőrizhető befizetéseket lehetne eszközölni.

(A nemzetközi bankszakma ezeket angolul „debit card”-nak nevezi, szemben a hitelkártya „credit card” elnevezésével.)

Ennek feltétele, hogy minden felnőtt állampolgár éppen úgy rendelkezzék bankszámlával, mint személyi igazolvánnyal. (Az is elképzelhető, hogy a két dokumentumnak ugyanaz lesz az azonosító száma.)

Locker államtitkár meggyőződése, hogy a közönség nagy többsége elfogadja az új szabályokat, hiszen a hétköznapi ember amúgy is ritkán fizet készpénzben 5000 sékelnél nagyobb tételeket. Az ennél magasabb összegű készpénz-fizetés viszont büntethető szabálysértés lenne.

A véglegesen kidolgozott javaslatokat hónapokon belül beterjesztik, és ha a Kneszet megszavazza, már a 2014. évben törvényerőre emelkedhet – először a Földkerekségen. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése