Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 23., szerda

A nemzeti összetartozás megkapó demonstrációja: húszezren vettek részt Haifán a magányos katona temetésén

MAKKABI-SÁLLAL A NYAKÁBAN

Niszim-Sean Carmeli Texasból jött Izraelbe néhány éve, hogy itt éljen, és mint izraeli polgár, itt szolgálja le katonaidejét.

Haifán telepedett le. A magányos új olé a szülőföldön hagyott családdal és barátokkal számítógépén tartotta a kapcsolatot, de már itt is szerzett jónéhány barátot. Ők pedig tudták róla, hogy a Makkabi Haifa lelkes szurkolója.

És, bár angol anyanyelve és tehetsége révén kényelmes és veszélytelen egységekbe osztották volna be, ő eleve a „fighter” Goláni hadosztályba kérte magát. Harci alakulatba.

Az enyhén szólva nem veszélytelen gázai akcióba is önként jelentkezőként került be. És a vasárnapi tűzharcban 21 évesen hősi halált halt.

A vasárnapi elesettek közül az ő temetése volt az utolsó: szülei csak hétfőn, késő este tudtak megérkezni Izraelbe Texasból.

A megdöbbent barátok tartottak tőle, hogy a temetésen a szülőkön kívül alig lesz ott valaki. Ezt pedig nem akarták. A Makkabi Haifa internetes szociális oldalain felkérték a szurkolótársakat a hősi halott sporttárs végtisztességén való minél számosabb megjelenésre.

"Hatalmas kérésünk van tőletek, Makkabi Haifa rajongók. Sean Carmeli magányos katona életét vesztette. Nem akarjuk, hogy néptelen legyen a temetés. Adjuk meg ezt a tisztességet egy hősnek, aki meghalt, hogy mi élhessünk. Ez a legkevesebb, amit megtehetünk. Ez egy nagy micva (hitbeli jótétemény)" – írták a szervezők a Makkabi Haifa Skype-, Facebook- és a Twitter-oldalaira.

A felhívás eredménye: a Növé David negyedbe, a város déli, tengerparti részén lévő temetőbe vezető utakat éjjel eltorlaszolták a Makkabi-szurkolók autói. Katonai temetésen soha nem látott tömeg árasztotta el a haifai katonai temetőt. Sokan kabátként az izraeli zászlót terítették magukra.

A rendőrség becslése szerint a keddre virradó éjfélkor 20 ezren adták meg a végtisztességet Niszim-Sean Carmeli őrmesternek, Izrael és a Makkabi Haifa távolból érkezett szerelmesének. ◙

4 megjegyzés:

  1. Furcsa,hogy ő fordítva csinálta....Én úgy tudom,Izraelből szoktak az USA-ba menni,nem fordítva....Texasban is van zsidó közösség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sokan csinaljak forditva, hala I.tennek. Sok itt elo amerikait ismerek.

      Törlés
  2. Isten áldja meg mind azokat, akik részt vettek az őrmester végtiszteletében.

    VálaszTörlés
  3. Sírva olvastam végig. Emléke legyen áldott!

    VálaszTörlés