Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 10., csütörtök

Izrael rakétaviharban ♦ Légiriadók Tel Avivtól Beér Séváig, Jeruzsálemtől Dimonáig, Askelontól Árádig ♦ Az Izraeli Légierő további célzott támadásokkal vadássza a rakétázó terror-aktivistákat ♦ Szárazföldi akció előkészületben

Este fél nyolctól Gáza folyamatos rakétatüzet zúdított Beér Séva, Asdod és Askelon városokra. Asdodban egy épület mellett parkoló autót és a ház gázpalackjait rakétatalálat érte: a lakóház kigyulladt. Személyi sebesülés nem történt.

A „Szilárd sziklaszirt” – Cuk éjtán – hadművelet harmadik reggele is szirénavijjogással kezdődött. A Gázai-övezetből indított rakétaeső az esti órákban is folytatódott.

Tel Avivra és a nagyvárosi régióra reggel és délután rakéta-sortüzet zúdítottak. Egy rakéta-szilánk a város Florentin negyedében, egy benzinállomás mellett ért földet, több autót megrongálva.

Ugyancsak a reggeli órákban célozták meg a Holttenger közelében fekvő Dimona városát, ahol a nukleáris kísérleti központ nagyteljesítményű atomreaktora található.

A Negev északnyugati, Gázához közel eső Netivot városra is lőttek rakétát, amely egy szerencsére üresen álló óvoda-épületen robbant.

Jeruzsálemre a koraesti órákban öt rakétát lőttek ki, a Gázai-övezettel határos észak-negevi körzetre kilencet. Valamivel korábban a Légierő rakétája két Hamasz-terroristát talált el, akik éppen rakéta-kilövésre készültek.

A délutáni órákban Beér Séva, majd az Askelontól északra fekvő „Sfélá” régió városai: Rehovot, Javne, Ramle és Gedera kerültek rakétaveszélybe.  A „Vaskupola” ütegek valamennyi rakétát a levegőben megsemmisítették.

A legtöbbet szenvedett Szdérot városban parkoló gépkocsik között robbant egy aknagránát: sebesülés nem történt.

A Hamasz terrorszervezet, miközben csütörtökön délután vállalta a rakétatámadásokat, közölte, hogy ezúttal nem csak a saját műhelyeiben készült M75 rakétákat lőtt ki, hanem új, iráni gyártmányú Sajr [Szádzser] tipusú rakétákat is.

Az eddigi legnagyobb távolság, melyet bizonyosan elértek a Gázai-övezetből kilőtt rakéták, Zichron Jákov volt, mindössze 37 kilométerre Haifától.

A hétfőre virradó éjfél utáni fél kettőkor kezdődött „Szilárd sziklaszirt” hadművelet kezdetétől csütörtök estig közel 300 rakétát lőttek ki Izraelre, ebből becslések szerint 70-et a Vaskupola ellenrakéta-ütegek megsemmisítettek.
*
A Gázai-övezet határában felsorakozott katonai erők készen állanak a Gázai-övezetbe történő bevonulásra. A negyvenezer tartalékos szerda reggel kezdődött mozgósítása befejeződéséhez közeledik. Ők váltják fel a határt őrző sorkatonaságot, akik – ha erre parancsot kapnak – megkezdik a „Szilárd sziklaszirt" hadművelet szárazföldi szakaszát a Gázai-övezetben.
*
A „Vaskupola” dícsérete



Itt-ott már „Aranykupolának” nevezik. A rendszer is, a kezelő személyzet is – többnyire a fiúkénál jobb idegzettel bíró katonalányok – kitűnőre vizsgáznak!

A „Vaskupola” elhárító üteg minden egyes rakétája több tízezer sékelbe kerül. Kilövésükre általában akkor kerül sor, amikor a rendszer komputere az ellenséges területről kilőtt rakéta pályájának a kiszámítása után úgy értékeli, hogy a rakéta lakott területen fog földet érni. A rendszer komputerébe a védendő régió részletes térképe is be van táplálva, és a kapcsolódó műholdas-radaros érzékelő még az utakon az adott pillanatban közkeledő járműveket és embereket is észleli.


FORRÁS: A KOL JISZRÁÉL, AZ IZRAEI RÁDIÓ „BÉT” ADÓJA FOLYAMATOS HÍRSZOLGÁLATA ÉS AZ ADÓ HÍRPORTÁLJA 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése