Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 14., hétfő

Tűzszünet: esélytelen próbálkozások

Napok óta próbálkoznak különböző tényezők tűzszünet létrehozásával az Izraeli hadsereg és a Gázából rakétázó Hamasz és Iszlám Dzsihád között.

A diplomáciai poróbálkozások mindeddig sikertelenek voltak.

A támadó palesztin fél mindenképpen valamilyen pszichológiai sikert akar elkönyvelni, például egy sok áldozatot követelő rakétatámadás révén – amit mindeddig a Vaskupola ellenrakétái megakadályoztak. Egy ilyen, legalább „döntetlen állás” lehetővé tenné, hogy a Hamasz „arcvesztés” nélkül, a számára annyira fontos tekintély megtartása mellett tárgyalásokba bocsátkozzon. A Vaskupola sikere ugyanis a terror minden számítását áthúzta: Izraelben az eleddig kilőtt rakéták ezrei egyetlen halálos áldozatot sem követeltek.

A Gázai-övezet lakosságát egyre nagyobb kétségbeesésbe kergeti vezetői meddő bosszúvágya, úrhatnámsága és mindinkább kiütköző tehetségtelensége.

A jelentkező közvetítők közül Egyiptom az egyetlen, amely számításba jöhet, mint amely mindkét féllel többé-kevésbé normális kapcsolatot tart fenn.

A Hamasz számára ez nem kimondottan örvendetes körülmény, hiszen Al-Sziszi tábornok-elnök legfőbb belső ellensége éppen a Muzulmán Testvériség, a Hamasz „szülőanyja”, amelyből a nyolcvanas években kiágazott. Az egyiptomi hatóságok pedig hónapok óta rombolják a Szináj félsziget területéről a Gázai-övezetbe vezető csempészalagutakat, és az egyetlen Egyiptomba vezető Rafach-i átjárót is csak vészhelyzetben, sebesültek kórházba szállítása céljából hajlandók megnyitni.

Mahmud Abbasz, a Palesztin Autonómia elnöke is kész lenne a fegyverszüneti tárgyalások közvetítésére, de miután a rakétázást értelmetlennek, és a gázai palesztin népesség testi épsége és jóléte fölöleges kockáztatásának nevezte, a Hamasz-kormányzat árulót lát benne.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is beszélt közvetítési lehetőségről, ő azonban Izrael szempontjából nem számít partnernek.

A Perzsa-öböl menti olajhercegség, Katar is ajánlkozott, amely az általa rendezett nemzetközi  értekezletekről rendszeresen kitiltja az izraeli küldötteket, és a Hamasz egyik legfőbb anyagi támogatója, így ez a tényező sem tekinthető komoly közvetítőnek.

Izrael lényeges követelése viszont a Hamasz számára tűnik teljesíthetetlennek: ez pedig a Gázai-övezet teljes demilitarizálása, a rakéta-arzenál kiszolgáltatása valamely nemzetközi ellenőrző tényezőnek – majd ezt követően sokmilliárd dolláros nemzetközi segély útján az övezet gazdasági szanálása. ◙

4 megjegyzés:

  1. 50 milliárd dolláros segélyből megoldható lenne a gázai övezet nagyarányú fejlesztése.
    De akkor mit " dolgoznának" a terror bandák?
    És egyelőre nincs arab oldalon ehhez a Mofáz tervhez partner.
    Mégiscsak börtönbe kéne csukni a jelenlegi autonómia vezetést,és helyettük kijelölni újakat.
    Egyiptom biztos segítene,mert nekik is elegük van a terroristákból.

    VálaszTörlés
  2. Az persze egy zsidónak sem jut eszébe,hogy Gazát meg kellene hagyni annak, ami 1967 előtt volt......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a gázai araboknak kellett volna, hogy eszükbe jusson. Megkapták Gázát, mellé a világ és Izrael támogatását, hatalmas pénzeket, hogy legyen miből elindulniuk, és megvalósítaniuk a függetlenségüket. Ehhez képest sikerült összehozniuk egy több tïzezer rakétával kibélelt lepratelepet néhány luxusvillával, amit az a kb. 1200 hirtelen meggazdagodott Hamasz-vezető persze nem szívesen mutogat a világsajtónak, mert kevésbé fakasztana téged kônnyekre. Neked inkább a nyomort mutatja, hogy megsajnáld a szegény, pucér fenekű, izraeli rakéták által szétszaggatott gyerekeket, akiket a fegyverraktárak védelméte állítottak oda. Te pedig ezt szépen megeszed, és Izraelt teszed felelőssé az egészért, és további gatyára való pénzeket küldesz a gyerekeknek, amit ők újabb rakétákra költenek, te pedig megint nézheted a pucér feneküket. Az az 1200 pedig fényesen megél ebből. Ők nem függetlenségről és békés jólétről álmodoznak, hanem Izrael pusztulásáról. Gondolom, ez neked is álmaid netovábbja lenne, hisz annyi ész sem szorult beléd, hogy felfogd, a gyűlölet és a terror nem érne véget Izrael pusztulásával sem. Szóval, ideje elkezdened drukkolni Izraelnek, mert ha a Hamasz rászabadulnak a világra, neked is annyi. Hacsak nem térsz át az iszlámra, ahol csak megjegyzem, szintén követelmény a körülmetélés. Tudok egy remek zsidó urológust, ha gondolod...

      Törlés
  3. Őrülök hogy valaki fel nyitja az emberek szemét mert ez a valóság

    VálaszTörlés