Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 18., péntek

Folytatódik a szárazföldi offenzíva a Gázai-övezet katonai létesítményei, a Hamasz alagútjai és logisztikai központjai ellen ♦ Egy katona elesett


Pénteken éjjel 3 óra körül a Cáhál, az Izraeli Hadsereg egy katonája elesett. Eitán Barak 20 éves törzsőrmester, herzliai lakos halálát valószínűleg csapatsebzés (saját erőink tüze) okozta.

Gázai források éjfél óta 24 palesztin halottat jelentenek.

A polgári, sőt, kiemelten közösségi célpontok elleni támadás elkerülhetetlen. Zeitun palesztin falu mecsetjét támadás érte. A mecsetben rakétákat tároltak. Ismeretes, hogy iskolaépületeket is használnak rakétatárolónak és -kilövőnek.

A Légierő az üresen álló gázavárosi Wafa kórház épületében elhelyezett rakétatárolót, a Haditengerészet a gázai kikötőt támadta.  

A harcok következtében hat elektromos távvezeték megsérült, ezért a Gázai-övezet lakosságának a 80 százaléka nélkülözni kénytelen a villanyszolgáltatást.

Egy palesztin hírportál arról számolt be, hogy az Izraeli Légierő röpcédulákon szólította fel a Gázai-övezet déli, Egyiptommal határos régiójának lakosságát, hogy a várható hadműveletek veszélyeit elkerülendő ideiglenesen hagyják el házaikat.

Palesztin közlés szerint a jelenlegi hadművelet kezdete óta a Gázai-övezetben 247 ember vesztette életét; egy emberjogi központ állítása szerint ezek 80 százaléka vétlen polgári személy.

Izraeli becslés szerint a halottak mintegy fele cselekvő részvevője volt a rakéta-kilövéseknek, illetve közvetetten köthető a terrorcselekményekhez, míg a másik fele a Hamasz által indított háború valóban vétlen áldozata. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése