Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 17., csütörtök

Kilométeres alagúton átjutott terroristák vérfürdőre készültek – nyolc halottat vesztettek ♦ Kairóban "süketek párbeszéde" ♦ Askelon és a déli országrész rakétatűz alatt ♦ Teljes készültség a Gázai-övezet határán ♦ Pénteken kormányülés

Csütörtökön, a hajnali órákban egy 13 főből álló fegyveres terrorcsoport a Gázai-övezetből a határkerítés alatt ásott alagúton izraeli területre érkezett. A terrorbanda 200 méterre hatolt be izraeli területre, méterekre megközelítve Szufá kibucot, ahol tömegmészárlást terveztek végrehajtani. Lehetséges, hogy emberrablásra is sor került volna.

A hadsereg megfigyelőállása felfedezte őket, és egy rakétát lőttek ki rájuk. A terroristák nyolc halottat és fegyvereiket hátrahagyva visszamenekültek az alagútba.
  
Az alagút több, mint egy kilométer hosszúságú volt, amelynek ásása hónapokat vehetett igénybe.

A Hamasz a jelek szerint jelentős fegyvertényt szeretne elkönyvelni, hogy kedvezőbb tűzszüneti feltételeket csikarjon ki. Az izraeli katonai elhárítás meggyőződése, hogy még mindig több, eddig fel nem fedezett alagút vezet a Gázai-övezetből Izraelbe.

Kairóban a Hamasz küldöttsége a Ramallából odaküldött palesztinokkal tárgyal a tűzszünet maga által elképzelt feltételeiről. Jelentések szerint az egyiptomiak nem tárgyalnak velük. 

A Hamasz tűzszüneti feltételei: 
• Valamennyi, a Gilád Salit szabadonbocsátási ügyletben kiengedett, majd a három izraeli fiatal meggyilkolása után ismét letartóztatott terrorista szabadon bocsátása
• A Gázai-övezet átjáróinak a teljes megnyitása
• A gázai repülőtér és a tengeri kikötő megnyitása, amelyeket Izrael lezárt, miután mindkettő a Hamasz fegyverimportját szolgálta
• A gázai földművesek egészen a határkerítésig művelhessék földjeiket (értsd: hogy a terroristáknak rövidebb alagutat kelljen ásniuk a határkerítés alatt)

E követelések Izrael számára teljességgel elfogadhatatlanok.

A csütörtöki napra, délelőtt 10 óra és délután 3 óra között meghirdetett, és a Hamasz által is elfogadott "humanitárius" tűzszünetet a Hamasz az első perctől kezdve nem vette komolyan. A rakéták tovább hullottak Izrael városaira, és hullanak azóta is, az esti órákig. 



Csütörtökön este a Hamasz másodízben küldött kis, robbanóanyaggal feltöltött pilóta nélküli automata-repülőt izraeli terület felé. A Légierő ezt a drónt is detektálta és Askelon fölött megsemmisítette. A Hamasz katonai szárnya magára vállalta az általa "Ababil 1" néven nevezett eszköz küldését. 

Az esti TV-híradó katonai járművek élénk mozgását közvetítette a Gázai-övezet határában.

Pénteken délelőtt 11 órára Binjamin Netanjáhu miniszterelnök rendkívüli kabinetülést hívott össze. 

Izrael polgári vezetését a Hamasz mind agresszívebb kezdeményezései a rossz és a rosszabb közötti döntésre kényszeríti. A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szárazföldi beavatkozásának a témája heves vitákat vált ki pro és kontra, mind a kormányban, mind az izraeli közvéleményben. 

2 megjegyzés:

  1. Honnan van nekik dronjuk, és ilyen rakétáik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irán ellátja őket minden földi jóval, nehogy éhen maradjanak...

      Törlés