Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 22., kedd

Izraeli katona a Hamasz fogságában? ♦ Oron Saul őrmester vasárnap óta hiányzik ♦ A Hamasz jelentette: a katona a kezében van ♦ Lehetséges, hogy a holttestét kaparintották meg


Kedden délben közölte a hadsereg szóvivője: a vasárnapi tűzváltás óta, amelynek során hat katona elesett, Oron Saul, a Goláni hadosztály 21 éves őrmestere eltűnt.

A Hamasz ugyanekkor bejelentette, hogy egy izraeli katonát foglyul ejtett. A terrorszervezet arabul és héberül közölte a katona nevét és katonakönyvének az azonosító számát. A bejelentést követően a Gázai-övezet és a Nyugati Part palesztin városaiban öröm-tüntetések voltak.

A hadsereg eddig úgy tartotta, hogy Oron Saul a páncélos csapatszállítót ért antitank-rakéta következtében meghalt hét katona egyike: a holttestek hosszadalmas azonosítása után azonban egyértelművé vált, hogy a páncélosban csak hat katona földi maradványai voltak.

A régi "Zelda" tipusú csapatszállító jármű Gázaváros Szadzsaíjje negyedébe vezető úton elakadt. Percek múlva egy másik csapatszállító érkezett, hogy az elakadt járműben rekedt katonákat továbbszállítsa. 

A "Zeldából" ekkor két katona kiszállt, hogy az átszállást az ellenséges környezetben fedezze. Ekkor lőttek ki a "Zeldára" egy antitank-rakétát, amelynek következtében mind a benne ülők, mind a fedező katonák életüket vesztették.

Lehetséges, hogy Oron Saul az utóbbiak egyike volt. 

Kedden este a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a Hamasz fegyveresei a harci cselekmények közepette az elesett katona holttestét megkaparintották.

Oron Saul a legutóbbi Függetlenségi Napon kitüntetést vett át az államelnöktől, kiemelkedő katonai teljesítményéért.

Az El-Arabijja hírtelevízió szerint Izrael egy német közvetítőhöz fordult, hogy segítse az eltűnt katona megtalálását. 


FORRÁS: AZ IZRAELI RÁDIÓ "BÉT" ADÓJA HÍREI ÉS INTERNETES HÍRPORTÁLJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése