Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 26., szombat

Pénteken újabb négy katonánk halt hősi halált a Gázai övezetben ♦ Negyvenre emelkedett a „Cuk ejtán” hadművelet elesett katonáinak a száma ♦ Szombat este véget ért a 12 órás humanitárius tűzszünet, a Hamasz folytatja a rakétázást

A hadsereg szombaton közzétette a Gázai-övezetben pénteken elesett négy katona személyi adatait.

Amit Jeori 20 éves törzsőrmester Jeruzsálemből, a „Maglan” egység harcosa, a Gázai-öezet déli régiójában esett el egy terroristákkal kibontakozott tűzváltás során.

Roi Pelesz 21 éves hadnagy Tel Avivból, egy csapatszállító járművet ért rakétatámadásnál vesztette életét.

Avraham Grincvajg 21 éves törzsőrmester, a Náchál hadosztály katonája, Petach Tikváról terroristákkal vívott tűzharc során halt hősi halált.

Gal Basson 21 éves törzsőrmester Holonból műszaki alakulat katonája volt.

Pénteken tették közzé Guy Boyland 21 éves törzsőrmester adatait Ginoszár kibucból, aki ugyancsak műszaki alakulat katonája volt és péntekre virradóra esett el.

*

A szombaton reggel 8 órakor kezdődött humanitárius tűzszünet este 8 órakor ért véget. A felfedezett alagutak berobbantása ez idő alatt is folytatódott. Izrael szombaton beleegyezett a tűzszünet 4 órával történő meghosszabbításába, hogy a szombat este fél kilenckor összeülő biztonsági kabinet megvitathassa annak további meghosszabbítását. Este 8 óra után néhány perccel azonban a Gázai-övezetből újraindították a rakétatámadásokat előbb a Gázával szomszédos körzetek, majd Askelon és az ország központi régiója felé.

A szombati tűzszünetet a Gázai-övezet lakossága bevásárlásokra használta. Gázaváros Szadzsaijje negyedét és az ahhoz közeli Beit Hanun várost a harcok következtében súlyos károk érték. A rombadőlt házak alól palesztin jelentés szerint 130 holttestet távolítottak el.

Az izraeli hadsereg továbbra sem engedi a mintegy 160 ezer főnyi elmenekült polgári lakosságot visszatérni ezekre a területekre.

A Hamasz karhatalma lakosok tízezreit kényszerítette helyben maradásra, bár az izraeli Légierő napokkal korábban röpcédulákon figyelmeztette a lakosságot, hogy a rakétakilövésre használt körzetek ellen koncentrált támadás indul.

A „Cuk éjtán” hadművelet kezdete óta a Gázai-övezetben több, mint ezren haltak meg. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése