Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 4., péntek

Rendzavarás Jeruzsálemben

ŐK GYŐZTEK?

A szombatra virradó éjjeli órákig folytatódtak a zavargások Jeruzsálem arabok-lakta óvárosi és keleti negyedeiben a kedden elrabolt és meggyilkolt arab fiú, Mohammed Abu Khadir temetését követően.

Husszein Abu Khadir, a fiú apja a temetés előtt nyilatkozott az izraeli ynet hírportálnak. Ebben fia gyilkosait "zsidó fasisztáknak" nevezte, és követelte Netanjáhu miniszterelnöktől, hogy elfogásuk esetén ugyanúgy rombolják le házaikat, mint az arab terroristák esetében.  

A rendőrség és a határőrség megerősített egységekkel készült fel az előre megrendezett palesztin tüntetés-sorozatra. A templomhegyi mecsetekhez pénteken csak 50 évesnél idősebb, izraeli állampolgárságú férfiakat engedtek fel – ebbe a kategóriába tartoznak Kelet-Jeruzsálem és az Óváros arab lakosai is. Nők esetében nem volt korlátozás.

A rendőrökkel szabályosan megütköző arab tömegben sokan maszkot viseltek, közülük 35-en könnyen megsebesültek. 


A hadsereg letartóztatott négy katonát, akik Facebook-oldalaikon durva arab-ellenes tartalmakat tettek fel. ◙

1 megjegyzés:

  1. Jó lenne, ha a nyomozás mielőbb eredményre vezetne és elkapnák a gyilkos(oka)t. El tudom képzelni mindkét verziót, de ha zsidó volt a tettes, akkor az duplán bűnös: nem csak tettének saját magára vonatkozó következményével nem számolt, de a jóval nagyobb gondot okozó arab reakcióval sem. Vagy igen, de akkor nem csak bűnös, gazember is. A Hamasz meg röhög a markába és mossa kezeit.

    VálaszTörlés