Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 14., vasárnap

23,085 hősi halottra emlékezik Izrael • Vasárnap este 20 órakor és hétfőn délelőtt 11 óakor szirénázás


Izrael hagyománya, hogy Jom háácmáut, a Függetlenség Napja előtti napon állami megemlékezést tartanak az Állam védelméért elesett katonák, rendőrök és egyéb biztonsági testületek elesettjei emlékére.

Az emléknap – Jom házikáron – idén vasárnap estétől hétfő estéig, a Függetlenségi Nap beköszöntéig tart. Összesen 23,085 áldozatról emlékeznek meg: zsidó újratelepülés kezdetétől, vagyis XIX. század végétől a közelmúltig az arab terror által meggyilkoltakról, a zsidó önvédelem, majd a független állam hadserege és fegyveres testületei hősi halottairól.

A kegyeletes megemlékezésekre a katonai temetőkben és az egyes városok és kisebb települések erre szolgáló parkjaiban, az elesettek neveivel, rendfokozatával, születésük és elestük dátumaival megjelölt emlékkövek előtt kerül sor.

Vasárnap este 20 órakor egyperces, hétfőn délelőtt 11 órakor kétperces, egyenletes hangú szirénázás lesz. (Légiveszély esetén a szirénázás emelkedő-süllyedő hangú.)

A legutóbbi, tavalyi emléknap óta 37 katona, 12 rendőr és más biztonsági ember esett el, és 43 halt bele korábbi sebesüléseibe.

A különböző megemlékező szertartásokra összesen több, mint másfél millió embert várnak: a hősi halottak hozzátartozóit, egykori bajtársait és barátait, és a régen elesettek leszármazottait. ◙

FORRÁS: Karmela Menáse, katonai sajtómunkatárs

1 megjegyzés:

  1. Örök dicsőség a hősöknek!

    שנית מצדה לא תפול

    METZADA (Masada) nem esik el még egyszer!!!
    Masada shall not fall again!!!

    VálaszTörlés