Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 9., kedd

Kettős gyilkosságért – dupla életfogytiglani plusz 30 év


A jeruzsálemi Törvényszék kedden két életfogytiglani plusz 30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Jack Teitel izraeli állampolgárt két palesztin arab meggyilkolásáért, továbbá az idős, közismerten világi-baloldali szemléletű Zeév Sternhell történész professzor és egy további személy elleni gyilkossági kísérletért.

Jack Teitel (41) az Egyesült Államokból érkezett Izraelbe 2000-ben, és egy nyugati parti település, Svut Ráchel lakosa. A két palesztin senkinek nem ártott, csupán palesztin-arab voltuk miatt gyilkolta meg őket.

Fenti büntetés a halálos ítélet kiváltója, miután Izraelben ilyen büntetést nem szabnak ki (az egyetlen kivétel Adolf Eichmann volt).

A bíróság az áldozatok családjainak az anyagi kárpótlására is kötelezte az elítéltet, összesen 700 ezer sékelnyi összeggel.

Az ítélet kihirdetése előtt újságírók megkérdezték, nem bánta-e meg tettét. Teitel nemleges választ adott, amihez hozzátette, hogy még büszke is rá.

Teitelt pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, ahol megállapították, hogy súlyos személyiségzavarban szenved, de cselekedeteinek ura.

Az elítélt védőügyvédei védencük elmeállapotára hivatkozva enyhítésért fellebbeznek a Legfelsőbb Bírósághoz. ◙

1 megjegyzés: