Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 22., hétfő

El Al sztrájk hétfőn is • A Légikikötői Hatóság csatlakozott • Csődbe mehet az El Al?


Az El Al és a másik két, kisebb izraeli légitársaság, az Arkia és az Israir munkástanácsai vasárnap reggel sztrájkot kezdeményeztek, tiltakozásul, amiért a kormány csatlakozni kíván az Európai Unió "Nyitott égbolt" egyezményéhez. 

Az alkalmazottak szakszervezete szerint a csatlakozás súlyosan sérti az alkalmazottak érdekeit, miután az egyezmény keretében tucatnyi légitársaság versenye nyomja le majd az árakat, ami az El Al kényszerű racionalizálásához, tömeges elbocsátásokhoz, végül az El Al csődjéhez is vezethet. Avi Nissenkorn, a Hisztadrut, az izraeli szakszervezet munkástanácsai elnöke az izraeli rádiónak nyilatkozott: a szakszervezetnek semmi baja nincs a "nyitott égbolt" kezdeményezéssel, sem a tisztességes versennyel, de szerinte az El Al kiadási oldalát igen súlyosan terhelő utas- és légibiztonsági kiadásokat az államnak kell átvállalni.

Mint ismeretes, az El Al különleges biztonsági intézkedésekkel és eszközökkel kénytelen védeni utasait a világterror ellen, amelyek horribilis összegekbe kerülnek, és amelyek nagymértékben rontják az El Al versenyképességét.

A Netanjáhu kormány ennek ellenére vasárnap ratifikálta az egyezményt, amely Jiszráél Katz közlekedésügyi miniszter szerint csak lassan, fokozatosan kerül érvényesítésre. 

Ofer Éjni, a szakszervezetek központjának a főtitkára vasárnap felhívással fordult Jáir Lapid pénzügy- és Jiszráél Katz közlekedésügyi miniszterekhez, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat az érintett szakszervezetekkel.

Az El Al hétfőn folytatja, az Arkia befejezi a munkabeszüntetést.

Vasárnap a Légikikötői Hatóság támogató sztrájkot hirdetett keddre, reggeli 5 órától 10 óráig. A sztrájk ideje alatt nem szolgálják ki a külföldi társaságok gépeit sem.

A külföldi járatok indításában és fogadásában hétfőre virradó éjjelig nincs fennakadás. 

1 megjegyzés:

  1. KIzart hogy az ELAL csödbe menjen eletbevagoan fontos a közlekedes nyitva tartasa. hISZTADRUT TAMOGATNI FOGJA a megoldast.

    VálaszTörlés