Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 8., hétfő

The Guardian: Szíria kivonja csapatait a Golán fennsíkról – helyükbe a lázadók jönnek


IZRAELI JÁRŐRÖK A SZÍRIAI HATÁRON

A brit The Guardian lap vasárnapi számában megjelent riport szerint az Asszad-kormányzat négy elit hadosztályt, több ezer katonát vont ki a Golán-fennsík Izraellel határos körzetéből, hogy az immár Damaszkusz határában nyomuló felkelők ellen vesse be őket.

A jelentés szerint a lázadók folyamatosan betöltik a kormánykatonák kivonása által keletkezett űrt, ami teljesen új helyzetet teremt a közel 40 éve, a Jom Kippuri háborút lezáró tűzszünet óta csendes izraeli-szíriai határ mentén.

Izraeli katonai értékelés szerint a vákuumot lassanként az El Kaidához kötődő fegyveres terrorcsoportok töltik be, akik könnyedén felülkerekednek az elit hadosztályok helyébe küldött, gyengébben kiképzett kormányerőkön. Jelenlétüket és szándékaikat az elmúlt hetekben egyre gyakoribb határincidensek, átlövöldözések jelzik a Golán fennsíkon.

Az új szituációban kulcskérdéssé vált az ENSZ helyi békefenntartó egységének, az UNDOF-nak a jelenléte, illetve szereplése, hatékonysága. Súlyos aggodalomra ad okot, hogy több ország, amelynek katonái az UNDOF soraiban szolgálnak, kivonásukat mérlegeli.

Ausztria az ott állomásozó UNDOF-erőknek az egyharmadát adja: döntése nagyban befolyásolhatja a körzet jövőbeni biztonságát. ◙

4 megjegyzés:

  1. Izrael nagy örömmel vette Asszad bukását, rövidesen rájönnek megint mekkorát tévedtek....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mekkorát tévedtek abban, hogy örültek egy olyan diktátor bukásának, aki már lassan 2 éve a saját népét irtja ? Ezek szerint te azt sajnálod hogy az ilyen emberek buknak meg ? Javaslom neked, hogy költözz Szíriába, vagy inkább innen kényelmesebb támogatni a terroristákat ?

      Törlés
  2. Nyugtával kell dicsérni a napot. Assad még nem bukott meg. Várjuk ki a végit. Amugy meg sok jót nem tartogat számunkra egy uj kormány sziriában.
    Ausztria egy fontos tényező a Golánon. Viszont Ausztria az utóbbi időben felülvizsgálja minden békefentartó alakulatát. Nagy valószinűséggel először csapat csökkentést fog végrehajtani utána kivonja ő is a csapatait mivel a nagy többség ezt fogja tenni. Az UNO megfigyelőknek eleve csak jelképes státuszuk van. Ők semmiféle képpen nem keveredhetnek harcokba. Pusztán csak jelentést tehetnek az UNO biztonsági tanácsának. Volt hozzájuk már szerencsénk és soha nem a reális helyzetnek megfelelő elemzést küldték el. Az esetek nagy többségében Izraelt hozták ki "agresszornak". Amugy pont az osztrák alakulatok jelenléte a legproblematikusab. Vagy nincsenek a posztjukon mert totál részeg az egész kontingens.(erről készült egy UNO jelentés is amikor is az örök szerte szanaszét voltak és abszólut hasznavehetetlenek voltak. Még mi kértük az azonnali cserét amire nem került persze sor.) Ilyen felállásban még is mire számíthatunk az oszrákoktól? Sok jóra nem és megrögzött arabbarátok is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mire számíthatunk? Inkább kire! Csak magunkra!

      Törlés