Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 11., csütörtök

Kínkeserves költségvetés • Az ellenzék és az emberjogi szervezetek élesen tiltakoznak


Döntés nélkül végződött Jair Lapid pénzügyminiszter és Binjamin Netanjáhu miniszterelnök csütörtöki találkozója, amelyen Lapid bemutatta Netanjáhunak az állami költségvetés általa javasolt előirányzatát.

A pénzügyminiszteri hivatal jelentése szerint a beterjesztett javaslatok egyebek között jelentős adók kivetését javasolják luxusautókra, luxuslakásokra és egyéb, fényűzőnek tartott fogyasztási cikkekre.

További részletek: a gyermekek után fizetett járulékok, a közszférában dolgozók és a minisztériumi alkalmazottak bérének a csökkentése, az infrastruktúra-fejlesztési befektetések elhalasztása, az ÁFA (máám) és a társasági adó emelése és számos adómentesség eltörlése.

Lapid nyilatkozata szerint a költségvetési előirányzat a dolgozó polgárok érdekeit tartja szem előtt.

Seli Jechimovics (Munkapárt/Ávodá) a pénzügyminiszter javaslatait nevetségesnek nevezte. Szerinte a populista ötlet, amely a luxusautók megadóztatásával pótolná ki az államháztartás sokmilliárdos deficitjét, a nagyközönség intelligenciájának az alábecsülése. A valódi tervek az ellenzéki vezető szerint éppenséggel a dolgozó középosztály érdekeit fogják sérteni, akiknek az érdekeiért szállt síkra Lapid választási szólamaiban.

A Munkapártnál is balabbra álló Merec párt főtitkára, Zehava Gal-On ugyan üdvösnek tartja a luxuscikkek fokozott adóztatását, ám, mint mondta, ez még nagyon távol esik a valóban tervezett elvonásoktól és a takarékossági kényszerintézkedésektől, amelyek igazán az átlagpolgárt fogják sújtani.

Az ellenzék meglátása szerint a nagy pénz az adózás alól kibúvó maroknyi óriásvállalat és milliárdos nagytőkés agresszív megadóztatása által érhető utól.

Az izraeli Emberjogi Egyesület figyelmeztet, hogy a gyermekek után fizetett járulékok megkurtítása 50 ezer gyereket juttat azonnal a szegénységi küszöb alá, akik az egészségügy és a közoktatás költségvetéseinek a megvágása miatt aligha tudnak kijutni a szegénység ördögi köréből.

Mások a kevesek által felhalmozott horribilis tőkét, az izraeli iparmágnások magánvagyonát, az évről évre nagyobb nyereségeket jelentő bankok és a természeti erőforrások felügyeletét gyakorló kevesek kezén lévő milliárdokat emlegetik, amelyből az őket tápláló állam megtalálhatja a hiány fedezésére szolgáló pénzt.

Lapid és Netanjáhu megállapodtak a párbeszéd vasárnapi folytatásában.

1 megjegyzés:

  1. Sajnos Izrael kezdi átvenni az európai unioban bevállt szisztémet. Minél jobban nem ért valaki egy adott dologhoz annál inkább őt fogják kinevezni arra a posztra. Jair lapid még saját naga is bevalotta, hogy nem ért a pénzügyi dolgokhoz nem gazdasági szakember. Ugy gondolta moenet közben majd belejön. Ez cirka olyan, hogy a katonaságnál a plilótákat tengeralatjárókra osztanák be és a tengerészeket repülőre. Cirka ekkora káosz kerekedne amit Lapid készül megvalósítani. A költségvetés nem egy talkshow. Látszólag annak néz ki ez az egész csak polgár issza meg a levét. Ki a jó istent akar adóztatni jobban? Csak is a polgárt mertr az összes gyárosnak millio9mmosnak nem baarec fekszik a pénze. Ennek tessék utána szagolni, hogy a külföldre sibolt milliárdokat hogyan lehetne visszaszippantani az országba. Ha mégnagyobb adókat fog kivetni és főleg teljesen meggond5olatlanul annak az lesz a következménye hogy kitör teljesen jogosan a polgári elégedetlenség aminek bvbeláthatatlan következményei lehetnek. Izrael addig volt működőképes ország amig a miniszterei olyan miniszteri posztot töltöttek be amihez volt előzetesen szerzett tapasztalata.Mivel manapság a miniszterek dilettánsok igy fest minden. Kikéne találni azt ha egy miniszter hülye és mégnagyobb adósságot csinál a már meglevőnél nem leváltani kell, hanem visszafizettetni a többlet adósság nagy részit. Lehet hogy nem is akad5na vállalkozó kedvű ember ha az elején közölnék vele mekkora felelősséget vállal.

    VálaszTörlés