Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 8., hétfő

Izrael a Vészkorszakra emlékezik • A szirénák 10 órakor szólalnak meg

Izrael a második világháborúban bekövetkezett vészkorszakra emlékezik, annak hatmillió zsidó áldozatára. A megemlékezés napját a varsói gettó-felkelés évfordulóin tartják, amely 1943 tavaszán, vagyis éppen 70 éve történt.

Az idei megemlékezés homlokterében a halálra szánt zsidók ellenállása áll, amelyre főképpen Lengyelországban, a balti államokban és a Szovjetunió megszállt részeiben került sor.

Vasárnap, április 7-én este a jeruzsálemi Jád Vásém emlék-intézetben Simon Peresz államelnök, Binjamin Netanjáhu miniszterelnök, a kormány,  Kneszet-képviselők és meghívott túlélők jelenlétében gyújtották meg a kegyelet hat fáklyáját, a hatmillió áldozat emlékére.

Netanjáhu beszédében egyebek között kijelentette: "Sorsunkat többé nem bízzuk más kezére, még a legjobb barátainkéra sem".

Benny Ganz vezérezredes, vezérkari főnök az egykori Auschwitz koncentrációs tábor helyén tett emlékező látogatást.

Délelőtt 10 órakor Izrael-szerte felhangzik a kétperces szirénázás. Izrael népe felállással tiszteleg a "kdosim", a mártírok emlékének. Ilyenkor az utakon közlekedő járművek is leállnak, utasaik kiszállnak és a jármű mellett állnak a szirénázás időtartamára. ◙

1 megjegyzés:

  1. Fontos bejelentést tett a magyar kormány pár tisztségviselője. A jom ha soah alkalmából Budapesten is emlékünnepségek lesznek több helyszinen. A magyar ujnácik egyik csoportja az ADJ GÁZT nevű motoros csoport bejelentette, hogy ahol tudja ott zavarni fogja a megemlékezéseket. Pintér országos rendőrfőkapitány parancsba adta, hogy mindenféle olyan megmozdulást amely veszélyeztetné a résztvevők testi épségét illetve zavarná a kegyeleti szertartások zavartalanságát meg fognak akadákyozni.
    Csak ugy mellékesen jegyezném meg. Nem volna végre ideje felzárkozni Európához ahol törvényben van minden ilyen vagy hasonló jellegű megmozdulás büntethetősége. Magyarországon talán papiron sincsen még ilyen semhogy a gyakorlatban.

    VálaszTörlés