Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 7., vasárnap

Tűzoltásra érkezik a körzetbe John Kerry amerikai külügyminiszter


Újabb palesztin erőszakhullám a Nyugati Parton: egy Abu Hammadijje nevű, terror-szervezés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt palesztin-arab kedden rákbetegségben, kórházi kezelést követően meghalt. A hírből a palesztin média vérvédat kovácsolt, azt állítva, hogy a terroristát a kórházban nem kezelték, hanem megölték. 

A Nyugati Part nagyobb városaiban zavargások törtek ki: köveket, füstbombákat, Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrök és az izraeli rendszámú gépjárművek felé. Az izraeli rendfenntartók könnygázzal, gumilövedékekkel és speciális, éles hangokat kiadó tömegoszlató eszközzel igyekeztek a rendet helyreállítani. Szerdán Tul Karm város közelében palesztin tüntetők olyan fenyegetően léptek fel a rendőrökkel szemben, hogy azok fegyverüket használták, és két tüntető életét vesztette.  

Pénteken a Templomhegyi mecsetekhez csak 50 évnél idősebb férfiakat engedtek fel. Szombaton nem érkezett jelentés rendzavarásról.

Hétfőre várják a körzetbe John Kerryt, az Egyesült Államok külügyminiszterét, akinek néhány héten belül ez lesz a harmadik látogatása. A politikus, aki már megérkezett Ammanba, Jordánia fővárosába, valószínűleg “ingajáratban” fog tárgyalni az izraeli és a palesztin vezetőkkel a körzet vészesen forrósodó légköréről. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése