Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. április 20., szombat

El-Al sztrájk vasárnap reggel óta • Az izraeli légitársaságok a "Nyitott égbolt" egyezmény ellen tiltakoznak • Ezrek várakoznak a Ben Gurion reptéren

Vasárnap kora reggel óta sztrájkol Izrael három légitársasága, az El-Al, az Arkia és az Israair. A sztrájkot a vállalatok munkástanácsai kezdeményezték.

Lépésük oka tiltakozás a közlekedésügyi minisztérium tervezett csatlakozása ellen az Európai Unió "Nyitott égbolt" egyezményéhez, amely szabad versenyt tesz lehetővé a különböző légitársaságok között.

Az izraeli légitársaságok szerint az egyezmény, és ezzel az olcsóbb árakat és szolgáltatásokat kínáló versenytársak belépése az Izrael és Európa közötti viszonylatokba nagymértékben csökkentené hasznukat, ami egyúttal jelentős elbocsátásokhoz vezetne.

A kormány mindenképpen csatlakozni kíván a "Nyitott égbolt" egyezményhez, mivel az már a kezdetekben mintegy 200 ezer fővel megnövelné az Izraelbe irányuló turistaforgalmat, ez pedig rövid időn belül 10,000 új munkahelyet teremtene.

Ofer Éjni, a szakszervezeti központ főtitkára azzal a követeléssel fordult Binjámin Netanjáhu miniszterelnök felé. hogy a kormány ne írja alá a "Nyitott égbolt" egyezményt az Európai Unió képviselőivel. A kormány képviselői az egyezményt vasárnap aláírták.

Az izraeli Légikikötői Hatóság felhívja a vasárnapi jegyekkel bírókat a fenti társaságoktól, hogy a tervezettnél három órával korábban érjenek ki a repülőtérre, és érdeklődjenek utazási irodájuknál, ahol a jegyet vásárolták. 

A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió vasárnap délutáni hírei szerint utasok ezrei várakoznak a loddi Ben Gurion várótermében. A sztrájk vége nem ismeretes. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése