Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. április 26., szombat

A Fatach békül a Hamasszal – Izrael felfüggesztette a békeegyezményre irányuló megbeszéléseket

A Palesztin Autonómia szerdán bejelentette, hogy az Autonómia nagyobb részét Ramallából kormányzó Fatach (élén: Mahmud Abbász, alias Abu Mázen), illetve a Gázai-övezetet 2006 óta kormányzó Hamasz (élén Iszmail Haníje) között megbékélési egyezség (a bejelentés angol nyelvű változata szerint „reconciliation pact”) jött létre, amelynek értelmében öt héten belül politikától független, technokrata egységkormányt hoznak létre, majd hat hónappal később parlamenti- és elnökválasztást tartanak.

Izrael, az Egyesült Államok, Kanada és a nyugat-európai államok a Hamaszt terrorszervezetként tartják számon.

„Mahmúd Abbász Izrael helyett egy gyilkos terrorszervezettel kötött békét, amelynek alapokmánya felszólít minden muzulmánt, hogy öljék meg a zsidókat. Mahmúd Abbász palesztin elnöknek választania kell: vagy a Hamásszal egyezik ki, vagy Izraellel köt békét. A kettő egyszerre nem megy” – mondta a BBC-nek Binjamin Netanjáhu miniszterelnök.

Netanjáhu szerda este telefonbeszélgetést folytatott John Kerry amerikai külügyminiszterrel. „Valahányszor felelős döntés küszöbére érkezünk, megszöknek előle” – mondta.

Az Egyesült Államok csalódásának adott hangot, mondván, hogy a palesztin döntés károsan befolyásolhatja a béketárgyalásokat Izraellel.

A szerdán bejelentett palesztin egyezség hírére csütörtökön hat órás rendkívüli ülést tartott az izraeli politikai-biztonsági kabinet. Az ülésen a válaszként adandó szankciókról, a Palesztin Hatósággal fennálló kapcsolatok ideiglenes felfüggesztéséről, az Autonómia vámjövedelmei átutalásának leállításáról, és annak indítványozásáról döntöttek, hogy az Egyesült Államok függessze fel a palesztinoknak szánt segély-pénzek átutalását.

Az Egyesült Államok elfogadta Izrael döntését a további megbeszélések felfüggesztéséről, amelyeket Cipi Livni izraeli igazságügyminiszter és Száeb Erakat, palesztin főtárgyaló vezetésével tartottak volna.

John Kerry újságíróknak csütörtökön kijelentette, az Egyesült Államok a tárgyalások felfüggesztése ellenére sem  adja fel törekvéseit a béke elérésére. "Még fennáll a lehetőség az előrelépésre, de ahhoz, hogy az április 29-i határidő lejárta után folytatódhassanak a megbeszélések, az izraeli és a palesztin vezetőknek lényeges kompromisszumokat kell vállalniuk" – jelentette ki.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyilatkozata szerint Abu Mázen szavait tettei fényében fogják értékelni. Az amerikai közvetítők az izraeli-palesztin tárgyalások felfüggesztése ellenére egyelőre a helyszínen maradnak.

Az ENSZ azzal a feltételellel fogadja el a tervezett palesztin egységkormányt, ha az lemond az erőszakról és elismeri Izraelt.

Pénteki jelentések szerint Mahmúd Abbász biztosította a nemzetközi szervezetet, hogy a Hamasz képviselőivel bővített egységkormány el fogja ismerni Izrael létét, továbbra is lemond az erőszakról és tiszteletben tart minden eddig aláírt egyezményt és szerződést.

Dr. Rami Hamdallah miniszterelnök pénteken felajánloitta lemondását posztjáról Mahmud Abbász elnöknek, hogy szabad utat biztosítson a megalakítandó palesztin egységkormánynak.

A palesztin vezetők szombaton és vasárnap tárgyalják meg a legújabb fejleményeket Ramallában.
*

A két palesztin szervezet, a Fatach és a Hamasz között 2006-ban robbant ki a konfliktus, amikor a Hamasz megnyerte a parlamenti választásokat. Ez fegyveres összeütközéshez vezetett a két frakció között, amelynek végén a Hamasz átvette a Gázai-övezet irányítását és Iszmail Haníje miniszterelnök lett Gázában, míg Ramallában Mahmud Abbász (Abu Mázen), a Palesztin Autonómia elnöke előbb Szalam Fajjadot, majd dr. Rami Hamdallahot nevezte ki miniszterelnökké. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése