Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. április 9., szerda

Kerry vádol, Netanjáhu csalódott, Bennett annektálna



John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere kedden a Szenátus külügyi bizottsága előtt. Az általa közvetített izraeli-palesztin békeegyezményt előkészítő megbeszélések válságával kapcsolatban sérelmezte, hogy Izrael nem hajtotta végre a 104, Izraelben gyilkosságokért és terrorcselekményekért bebörtönzött palesztin rabok negyedik csoportjának, 26 főnek a szabadon bocsátását, és hogy a Netanjáhu-kormány építésügyi minisztere bejelentett egy verseny-kiírást 700 új lakás építésére a Nyugati Parton (Ciszjordániában).

A State Department, az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyilatkozatban cáfolta, hogy Kerry beszámolájában konkrétan Izraelt vádolta volna, de hivatalos izraeli tényezők a beszámolót mégis ekként értékelik.

Szerdán a New York Times-ban az izraeli miniszterelnöki hivatal mély csalódását fejezte ki John Kerrynek a Szenátus előtt elmondott értékelése fölött, amelyben egy vállalkozóknak kibocsátott versenykiírást a megbeszélések kudarca okának nevezett. A cikkben a hivatal szerint éppen a palesztin fél szegte meg az előzetes megegyezéseket, amikor egyoldalúan az ENSZ 15 különböző alszervezetéhez és intézményéhez fordult állami léte nemzetközi elismertetése céljából.

"Mr. Kerry bizonyára tudtában van annak, hogy a palesztinok azok, akik nem voltak hajlandók Izraellel egyenes tárgyalásokat folytatni. Ők azok, akik nem hajlandók zsidó államként elismerni Izraelt. Izrael soha nem kötelezte el magát az építkezések befagyasztására Jeruzsálemben, saját fővárosában" – mondta a lapnak nyilatkozó izraeli tisztviselő. Izrael ugyanakkor semmiféle, a jövőbeni megbeszéléseket korlátozó intézkedést nem hozott.  Ugyanakkor Benjámin Netanjahu miniszterelnök a palesztinok ENSZ-hez való fordulása után utasította a minisztériumokat, hogy függesszék fel kapcsolataikat a Palesztin Autonómia kormányzati szerveivel, kivéve a honvédelmi minisztériumot, valamint a palesztin-izraeli megbeszéléseken részt vevő izraeli delegációt. 

Naftali Bennett gazdasági miniszter, a jobboldali Bájit Jehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője szerdán késő este levélben sürgette Binjamin Netanjáhu miniszterelnököt Júdea és Somron zsidó többség által lakott település-blokkjainak a haladéktalan annektálására. 

Nem először hangoztatott követelését azzal támasztotta alá, hogy a Palesztin Autonómia az ENSZ alszervezeteihez való egyoldalú csatlakozási kérelmei által megszegte az Oslo-i egyezményeket. ◙

1 megjegyzés:

  1. Igen, ezek a gaz palesztinok az képzelik ugyanolyan jogaik lehetnek mint a zsidóknak.........

    VálaszTörlés