2014. április 23., szerda

Abu Mázen hajlandó tárgyalni Netanjáhuval

Néhány nappal az után, hogy Abu Mázen kilátásba helyezte a Palesztin Autonómia feloszlatását és az Oslo-i megállapodások felmondását, az Autonómia elnöke kedden Ramallában izraeli újságírók előtt kijelentette, hogy bármikor és bárhol hajlandó személyesen találkozni Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel.

Feltételül szabta, hogy Izrael három hónapra szünetelteti az építkezéseket a Nyugati Parton, és ez idő alatt az Izrael és a palesztin arab állam közötti határvonalakról is tárgyalnak.

További palesztin követelés az Izraelben terrorcselekményekért elítélt palesztinok negyedik, 26 fős csoportjának a szabadon bocsátása, aminek fejében a palesztin fél elhalasztja az ENSZ alszervezeteihez intézett felvételi kérelmeket. E kérelmek pozitív elbírálása esetén Izraelt fokozottan fenyegeti a nemzetközi elszigetelődés.
Mindemellett kijelentette, hogy amennyiben Izrael eddigi politikáját folytatja az Autonómiával szemben, amelyre, szavai szerint nincs sem felhatalmazása, sem jogosultsága, Izraelnek saját kezébe kell vennie az Autonómia ügyeit.

Izraeli politikai tényezők vélekedése szerint Abu Mázen nyilatkozatai arra utalnak, hogy a palesztin vezetés éppenséggel a megbeszélések kudarcában érdekelt.
Fenti tényezők közölték az Izraeli Rádió politikai kommentátorával, hogy az izraeli fél nem szándékozik a határok kérdését elsőként tárgyalni, és Binjámin Netanjáhu miniszterelnök nem fogja leállíttatni az építkezést Jeruzsálem térségében, amint azt a palesztin fél követeli.

Szerda reggelig nem tűztek ki újabb tárgyalási fordulót. ◙
Forrás: a Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése