2014. április 1., kedd

Negyedik fogolyszabadítás plusz 400 „könnyű” fogoly Jonathan Pollardért? • Kormányválság szelei Izraelben


A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hírei és a nyomukban elhangzó kommentárok és interjúk újabb bombákat robbantanak, kül- és belpolitikaiakat egyaránt.

Hírek szerint felmerült, hogy Izrael az előzetes tiltakozások ellenére mégis kész engedni a palesztin követelésnek és hajlandó a 104 fős Izraelben bebörtönzött palesztin terrorista utolsó 26 fős csoportjának – köztük izraeli állampolgároknak – a szabadon engedésére, mi több, Marwan Barghouti egykori Fatach-Tanzim terrorvezér és 400 „könnyű” (viszonylag csekély kárt okozott fiatalkorú és női) terrorista kiengedésére is – cserébe az Egyesült Államokban Izrael számára végzett kémkedés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Jonathan Pollard szabadon bocsátásáért. A palesztin vezetés ezer, terrorcselekmények miatt elítélt palesztin rab szabadon engedését követeli, cserébe csupán a megbeszélések eredeti határideje, április 29 ez év végéig történő meghosszabbításába egyezik bele.

Az is szóba jöhet, hogy Izrael kötelezi magát a „Területeken” folyó építkezések bizonytalan időre történő befagyasztására.

Pollard 1985. novemberében történt elfogatása, illetve 1987. márciusában ellene hozott ítélet óta tölti fegyházbüntetését az Egyesült Államokban, és a legutóbbi időkig minden eddigi izraeli vezető politikus szabadon engedésére vonatkozó kérése elutasításra talált.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kemény ellenállással találhatja szembe magát „házon belül” is. A Likud kormánypárttal választási szövetségben álló „Jiszráél Béjténu” (élén Avigdor Lieberman), továbbá a koalícióban ugyancsak részt vevő, nemzeti szellemű, a Likudtól jobbra álló „Bájit Jehudi” (élén Naftali Bennett) ellenzik az ügyletet, bár elismerik, hogy Izraelnek erkölcsi kötelessége az emberöltő óta raboskodó Pollard Izraelbe hozatala.

Az ügylet révén – állítólag – Pollard már a küszöbön álló Pészáchot (április 14-én kezdődik) Izraelben ünnepelhetné.

Az ügylet ellenzői közül több képviselő kilátásba helyezte, hogy a 26, vagy annál is több terrorista szabadon engedésének a megszavazása és végrehajtása esetén pártja kilép a kormányból.

Mahmud Abbász (Abu Mázen), a Palesztin Autonómia elnöke kedden, John Kerry USA-külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy az amerikai közvetítéssel több, mint nyolc hónap óta Izraellel folyó béketárgyalások elhúzódása és eredménytelensége, továbbá a negyedik, 26 fős palesztin rab-csoport szabadon engedésének a halogatása miatt, úgymond, "nem maradt más választása, mint nemzetközi szervezetekhez fordulni".

Összesen 15 ilyen ENSZ-hez kapcsolódó szervezetet említett, amelyekbe fel kívánja vétetni a Palesztin Autonómiát, mint független Palesztinát. Ez pedig az ENSZ-ben többséget jelentő, jórészt muzulmán afroázsiai "Harmadik világ" közismert arab-párti volta és Izrael-ellenessége miatt csakis Izrael kárára történő jövőbeni határozatokat eredményezhet – vagyis az Autonómia terve színtiszta zsarolás.

A Palesztin Autonómia vezetősége bizottság létesítéséről is határozott, amely együtt fog működni a Hamasszal új elnök- és parlamenti választások kiírására. 

A Gázai-övezetet kormányzó Hamasz vezetősége kedden úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi szervezetekhez fordulás késői, de helyes döntés.  

Kedd esti híradások szerint Pollard lemondott a kegyelmi bizottság ülésén való részvételéről, amely fogvatartásának helyén, az Észak-Karolina államban lévő Butner börtönben tartottak volna. Feltételezések szerint Pollard nem hajlandó szabadulni azon az áron, hogy az ő szabadságáért több tucat gyilkos terrorista kerüljön szabadlábra. 

Amerikai büntetőjogi szakértők szerint Pollard életfogytiglani szabadságvesztési büntetése harminc év letöltése után, 2015. november 21-én lejár. ◙ 

FORRÁS: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió óránkénti híradásai, kommentárjai, riportjai, és a rádió hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése