Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. április 3., csütörtök

Fedezd fel a héber nyelvet! • A Kneszet és a nadrág... mi közük egymáshoz?


Elég sok, bár nem a képviselő hölgyek – chávérot háKneszet – öltözékére gondolok, akik talán otthon is viselik ezt az eredetileg nagyon férfias ruhadarabot.

Kezdjük a héber nyelv egyik alapvető tulajdonságával.

A legtöbb ige három mássalhangzóból álló gyökre épül. Ennek a neve „sóres”, ami gyököt is, gyökeret is jelent. A magánhangzókkal erre a három mássalhangzóra, mint vázra épül kiejthető szóvá az ige. Ez a jellemző a belőlük képzett főnevekre és jelzőszókra is .

A KÁF (כ) – NUN (נ) – SZÁMECH (ס) mássalhangzó-hármassal képez a héber nyelv szavakat azokra a fogalmakra, amelyek emberek vagy tárgyak egybegyűjtésére, gyülekezetére vonatkoznak.

Ha már a Kneszetet említettük, kezdjük vele a mai leckét. 
A Kneszet – כנסת – a nemzetgyűlés neve. A kifejezés az ókorban is létezett. A ma ismert héber Bibliát kanonizáló, véglegesítő bölcsek testületének neve „ánséj kneszet hágdolá” – אנשי כנסת הגדולה –, vagyis a Nagy Gyülekezet emberei. 

A zsinagóga Bét Kneszet – בית כנסת –, és a keresztény templomra is ehhez hasonló szót használ a héber: kneszijá – כנסיה.

A kenesz – כנס –, vagy kinusz – כינוס – összejövetelt, értekezletet, kongresszust jelent. A hitkanszut – התכנסות – is összejövetel, de csődület értelemben is használják.

A kniszá – כניסה – bejárat, amely az embereket egy helyre gyűjti.

A háchnászá – הכנסה – bevétel, jövedelem. Szeretjük, ha minél magasabb. 

A mász háchnászá – מס הכנסה – a jövedelmi adó: ez a fogalom már kevésbé népszerű. 

A konész nechaszim – כונס נכסים – csődtömeggondnok, aki hatósági segédlettel begyűjti az adós vagyontágyait – üzletemberek és vagyonos polgárok  rémálma.
A michnászájim – מכנסיים – nadrágot jelent: abba „gyűjtjük” öltözködéskor a lábainkat. Ez a szó is ugyanebből a gyökből származik. A kifejezés a Tórában fordul elő először: Mózes II. (28:42) és III. (6:3) könyvében Áron és fiai, a papok gyolcsnadrágjai, michnász bád – מכנס בד – felől rendelkezik az Írás.

Aki ebből a szócsaládból ennél többet tud gyűjteni – kérem, írja meg.

EGYÉNI ÉS CSOPORTOS HÉBER NYELVTANÍTÁS:
Halmos László
052-3260834
izraelihirlevel@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése