2014. április 2., szerda

Háromszáz zsidó a Templomhegyen – harmadik intifáda a láthatáron?


A kedden kezdődött Niszán hónap tiszteletére több, mint 300 zsidó látogatott fel a Templomhegyre, a zsidóság legszentebb helyére (a Nyugati Fal a Templomhegy alatt áll, lényegében csupán a hegy nyugati oldalának a támfala.)

Férfiak, nők, gyerekek várakoztak türelmesen a reggeli órákban, amíg a helyszínt biztosító rendőrök utat nyitottak számukra a Templomhegyre vezető feljáratra.

Az imádkozók között különböző jesivákból érkezett fiatalok voltak, néhányan több száz kilométeres távolságról.

Nem sokkal felérkezésük után az izraeli Iszlám Mozgalom felbérelt zavargói hangos szitkokkal árasztották el az imádkozó csoportot.

A rendőrök erélyes fellépése megakadályozta, hogy a fizetett rendbontók a zsidók közelébe jussanak.   

A Templomhegy hívei és más, a nemzeti-vallásos közösséghez tartozó szervezetek aktivistái követelik az izraeli rendfenntartó erőktől, hogy bármikor, de főleg ünnepek alkalmával tegyék lehetővé, hogy felmehessenek a Templomhegyre, ahol több, mint ezer esztendeje két muzulmán mecset áll a római légiók által 1943 évvel ezelőtt lerombolt Templom, a „Bét hámikdás” helyén.

A palesztin és az izraeli arabok erősödő ellenállást fejtenek ki zsidók – és általában nem muzulmánok – templomhegyi jelenléte ellen, amelyben ők, propagandájuk szerint, kísérletet látnak a Templom újjáépítésének a szándékára, ami a mecsetek lerombolásával járna.

A második intifádát, amelyet Al Aksza intifádának is neveznek, a néhai Áriél Sáron templomhegyi látogatása ürügyén robbantottak ki 2000. szeptemberében. Az öt évig tartó arab terrorakcióknak és az izraeli megtorlásoknak 3000 arab és 1000 izraeli halottja, és sokezer testben és lélekben megrokkant áldozata volt.

A jelenlegi szituáció, a békemegbeszélések kátyúba jutása és szinte bizonyos kudarca egy harmadik intifáda veszélyét villantja fel, amely lehetőségre az izraeli biztonsági erők felkészültek.

A robbanóöves öngyilkos tömeggyilkosok dolgát szinte lehetetlenné teszi az azóta kiépült védelmi fal-rendszer, amely hatékonyan különválasztja Izraelt és a palesztin arabok által lakott területeket. A fő kockázatot ma a Gázai-övezetben, Libanonban és a viszonylag távoli Iránban tárolt rakéták tízezrei jelentik, amelyek  ellen mindmáig nem létezik igazán hatékony légvédelem.

Megjegyzendő, hogy a nemzeti-vallásos zsidók templomhegyi ájtatoskodását zsidó oldalon sem kíséri egyöntetű rokonszenv. A gyakran az arab álláspontot magáévá tevő baloldal ezt provokációnak tartja, míg az ultraortodox rabbik rituális okokból tiltják zsidóknak a Templomhegyre történő felmenetelt – egészen a Messiás megérkezéséig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése