Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. április 12., szombat

Megbeszélések helyett kölcsönös szankciók

ABU MÁZEN ÉS NETANJÁHU: EGYELŐRE MOSOLYSZÜNET


“Folytatni kívánjuk a tárgyalásokat a palesztinokkal, de nem minden áron” – mondta Binjamin Netanjáhu miniszterelnök, miután számos szankció bevezetéséről döntött a Palesztin Autonómia ellen.

A terrorizmusért hosszú börtönbüntetésre ítélt 104 palesztin utolsó, 26 fős negyedik csoportjának a szabadon engedését, amely március 29-én lett volna aktuális, Netanjáhu leállíttatta. Ezt az Egyesült Államok külügyminisztériuma által moderált, végleges elrendezést célzó egyeztetések stagnálásával indokolta, miután a Palesztin Autonómia egy olyan alapvető feltételt, mint Izrael zsidó államként történő elismerése sem hajlandó teljesíteni, de még az április 29-én lejáró határidő meghosszabbításába sem egyeztek bele.

Erre a lépésre a palesztin fél felmondta a tavaly júliusban, a megbeszélések kezdetén vállalt kötelezettségeit, és korábbi ígéretét megszegve az ENSZ 15 alszervezetétől kérte tagsági felvételét. Ezzel a palesztin diplomácia az Izraellel folytatott egyezményektől és megállapodásoktól függetlenül kívánja elérni állami függetlenségének nemzetközi elismertetését.

Netanjáhu ezt követően bejelentette: az egyoldalú palesztin intézkedésre Izrael egyoldalú választ ad. Elsőként utasította az izraeli minisztériumokat, hogy függesszék fel kapcsolataikat a Palesztin Autonómia kormányzati szerveivel, kivéve a honvédelmi minisztériumot, valamint a palesztin-izraeli megbeszéléseken részt vevő izraeli delegációt. 

Izrael visszatartja a Palesztin Autonómia költségvetésének a kétharmadát kitevő külföldi támogatások egy részét, és a Palesztin Autonómia járandóságainak az átutalásaiból elkezdték a hosszú évek alatt felgyülemlett több százmillió dollárra rúgó adósság levonását. (A Területeket jórészt az Izraeli Elektromos Művek látja el villamos árammal, de az ivó- és öntözővíz zöme is Izraelből érkezik.) Az Autonómia "kalózkodással" vádolja Izraelt, míg az Egyesült Államok külügyminisztériuma az izraeli lépést sajnálatosnak minősítette.

A szankciók, amennyiben folytatódnak, a Palesztin Autonómia költségvetési bevételeinek kétharmadát érintik.

A Nyugati Part (Ciszjordánia, Júdea és Somron) lakosságának mintegy 80 százalékát nemzetközi támogatásból tartják el: 10 százalék Izraelben dolgozik, a többi aktív keresőt a szerény volumenű helyi vállalkozások foglalkoztatják. A munkanélküliség 25 százalék körüli.

A Nyugati Parttal területileg nem összefüggő Gázai-övezetben ennél is rosszabb a helyzet. A Hamasz-kormányozta övezetnek csak Izraellel és Egyiptommal van közös határa. Az övezetet Izrael évekkel ezelőtt biztonsági kerítéssel vette körül, az onnan kiinduló, ismétlődő terrorakciók leállítására. 

Egyiptom szintén megszigorította az átkelést a közös határon, főként a Sínai-félszigeten elharapódzott terrortevékenység miatt. Egyiptom a területére vezető csempészalagutak megsemmisítésével is nehezítette a Gázai-övezet lakosainak megélhetését, miután a helyi feketegazdaság “ütőerei” éppen ezek az alagutak voltak. ◙

6 megjegyzés:

  1. Kitartás Izrael.!! Van miért folyamatosan imádkozni.
    Isten adjon BÖLCSESSÉGET az Izraeli vezetőknek.
    Aki áldja Izrael,az áldott lesz,aki átkozza az átkozott lesz.
    Isten bosszút áll mindazokon aki az Ő népét gyalázzák,káromolják,és bármilyen módon is bántják.
    Shalom Izrael.

    VálaszTörlés
  2. Izrael pontosan úgy viselkedik mint egy gyarmatosító ! Úgy is fogja végezni.......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit pedig írtál egy marha nagy bullshit!

      Törlés
    2. DE IGAZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Törlés
    3. Látom, nagyon drukkolsz, hogy Izrael veszítsen, ebből arra következtetek, hogy Magyarországról írod a baromságaidat, de eltévesztetted a házszámot. Gondolom, azért nem a kurucinfót gazdagítod a mocskolódásaiddal, mert ha van egy kis eszük, ott sem tapsikolnának túl sokan a marhaságaidhoz. Ugyanis, ha Izrael elbukik, akkor az összes Izraelben élő magyar zsidó visszatér Magyarországra, és úgy rúgja fenékbe a szélsőjobbot, hogy nem áll meg a lábán. Szóval, nagyon ajánlom, drukkolj Izraelnek, hogy minél nagyobb területen, minél vonzóbb ország lehessen, hogy minél több zsidó akarjon benne élni!
      Egy másik hír kapcsán népirtásról hadováltál, de ezt is rossz helyen keresed. Ha ilyesmit akarsz látni, akkor inkább Szíriáért aggódj, ott tényleg halomra gyilkolják egymást az arabok.
      Ideje lenne, ha végre elolvasnád, és értelmeznéd is a híreket, amikhez hozzászólsz, és nem csak azokat a hülye sztereotípiákat fújnád, amikkel a maradék agyadat is kimosták, mert az már régóta lejárt lemez, és baromi unalmas.
      Továbbá, ha már nincs jobb dolgod, mint a zsidó-palesztin konfliktus miatt álmatlanul forgolódni éjjelente, egy kicsit utánaolvashatnál például, hogy kik is azok, akik "palesztin"-oknak mondják magukat, és miket hazudnak össze a saját "történelmük"-ről, ami a követeléseik alapja. Sok sikert hozzá!

      Törlés
  3. Egy kis segítség a kezdetekhez:

    "Kit is támogat valójában az, aki a Palesztin nemzet létrehozásáért harcol?

    Magát a Palesztina szót érdemes közelebbről szemügyre vennünk.
    Ezt a nevet a hódító rómaiak adták Erec Jiszráélnek.
    A Palesztina országnevet 135-ben találták ki. A Júdeáért felelős római prokurátor történészeihez fordult, hogy megtudakolja, ki volt a zsidók legelkeseredettebb ellensége a történelem során, és amikor azt a választ kapta, hogy a filiszteusok, elrendelte, hogy Izrael Földjét nevezzék a továbbiakban Philistiának. Ez a név torzult később Palesztinává.
    A filiszteus egyébként héber szó, betolakodókat jelent, így enyhén szólva mulattató, hogy a földre igényt támasztó arab „népnek” héber neve van, és egy olyan népről kapta, amihez soha köze nem volt, nem is lehetett, hiszen sok-sok évszázad választja el őket egymástól (nem beszélve arról, hogy maguk a filiszteusok sem voltak egy nép, hanem elsősorban égei-tengeri és délkelet-európai, szedett-vedett horda, amely két és fél ezer éve kipusztult, ugyanúgy, ahogyan Erec Jiszráél többi őslakosa, a kánaániták, a jebusziták, a föníciaiak).

    Az úgynevezett palesztin nép bálványa, Jasszer Arafat egyiptomi volt. A palesztinok mint olyan kitalált nép, olyan nép, amelynek nincs nyelve, kultúrája, civilizációja, népművészete, történelme. Célja is csak egy van: a zsidó állam elpusztítása.

    A 636-tól megjelenő araboknak eszük ágában sem volt, hogy külön országot csináljanak Palesztinából, a palesztin nemzet fogalma pedig senkiben fel nem ötlött. Egyszerűen arabok voltak, akik, mint előttük oly sokan, bevándoroltak egy Palesztinának nevezett geopolitikai térségbe.
    A Palesztina szónak arab nyelven nincs jelentése.

    Talán mondanunk sem kell, hogy a huszadik században felvirágzott régészet, amely tízezerszám talált leleteket a zsidóság több ezer éves itt-tartózkodásával kapcsolatban, soha még egy betűt, adatot nem lelt arra nézvést, hogy a föld valaha is „palesztin” lett volna, nyomát sem találta a palesztin népnek, sem az arab jelenlétnek a hatodik század előtt. Az arab-palesztin történelmet csak 1948 után kezdték kitalálni, és még ez a folyamat is csak a Hatnapos Háború után kapott lendületet. Hogy ebben mekkora cinizmus játszott szerepet, azt jól érzékelteti a Trau című holland lap 1977. március 31-i száma, ebben nyilatkozott ugyanis a kérdésről – igazi szemérmetlen őszinteséggel – Záhir Muhszein, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja. Posztunkat zárjuk az ő szavaival:

    „A palesztin nép nem létezik. A palesztin állam megalakítása számunkra csak eszköz, hogy az arab egység kedvéért fokozzuk Izrael állama ellen a harcunkat. A valóságban ma nincs különbség jordánok, palesztinok, szírek és libanoniak között. Ma csakis politikai és taktikai okokból beszélünk a palesztin nép létezéséről, lévén az arab nemzeti érdekek azt követelik, hogy a cionizmussal szemben mutassuk be egy ’palesztin nép’ létezését.”"

    VálaszTörlés