2014. április 24., csütörtök

Tanulj héberül! • Minden, ami kóser...

A zsidó élet körforgásában az egyik legismertebb szó a „kóser”. Aki azonban ismeri az Izraelben beszélt szefárd kiejtésű héber nyelvet, tudja, hogy ez a szó tulajdonképpen „káser” (כָּשֵׁר) – hangsúly az e hangon – és szó szerint azt jelenti, hogy „alkalmas”. Evésre, cselekvésre, munkára.

Az ebből képzett jelző, a kásrut (כַּשְׁרוּת) is eléggé ismert azoknak, akik jártasak vallási téren, illetve elég régen élnek Izraelben. Élelmiszer kóserságát, vagyis a zsidó vallási előírások szerinti fogyaszthatóságát jelenti. Az ezt ellenőrző chárédi (ultraortodox) személy a másgiách kásrut (מַשְׁגִּיחַ כַּשְׁרוּת), a kósersági felügyelő. A hechser (הֶכְשֵׁר) rituális kóserságot igazoló dokumentum.

Ugyancsak a KÁF-SIN-RÉS (כ-ש-ר) gyökből épült a háchsárá (הַכְשָׁרָה) szó, ami „alkalmassá tételt” jelent. Így nevezték az erec-jiszráeli életre felkészítő táborokat, ahol a héber nyelven kívül az itteni mezőgazdasági munkát is megismertették az alijázni készül fiatalokkal. Háchsárá lehet egy szakmára képző tanfolyam is, de háchsárá a hús kóser igényeknek megfelelő kikészítése is.

A kisáron (כִּישָּׁרוֹן) tehetséget jelent, a muchsár (מוּכְשָׁר) pedig tehetségest; nőnemben muchseret (מוּכְשֶׁרֶת). Ehhez hasonló fogalom a kisur (כִּישׁוּר), azaz alkalmasság, míg a kisurim drusim (כישורים דרושים) egy bizonyos munkakörre megkövetelt alkalmasság.

Az izraeli héber kiejtés szerinti kóser (כּוֹשֶׁר) szó jelentése: készség, képesség. A kóser gufani (כּוֹשֶׁר גּוּפָנִי) fizikai állóképességet jelent, a manapság oly divatos chádár kóser (חֲדַר כֹּשֶׁר) pedig tornaterem, hol súlyzókkal, célgépekkel „gyúrnak” a tökéletes alakért, izomzatért.

És egy kakukktojás: a kösurá (כַּשּׁוּרָה), amelyet ugyanezekkel a betűkkel írunk le, nem ebből a gyökből származik, hanem a surá (שׁוּרָה), azaz sor szóból. Jelentése: rendben lévő. ◙

EGYÉNI VAGY CSOPORTOS HÉBER TANÍTÁS: 
052-3260834
izraelihirlevel@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése