Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 21., kedd

A háború ára: 42 milliárd dollár

Egy Irán ellen viselt háborúnak nem csak emberveszteségei lehetnek. A BDI nevű gazdasági információkat elemző cég a napokban közzétette becsléseit egy Irán és Izrael közötti konfliktus lehetséges anyagi vetületeiről.

A becslés a háború kitörésétől, azaz az első rakéta becsapódásától számított öt évre terjedő kártételeket 42 milliárd dollárra, azaz 162 milliárd sékelre teszi.

A szakértők becsléseiket a 2006 nyarán lejátszódott 34 napos második libanoni háború tapasztalataira alapozzák. A BDI  azonban úgy véli, hogy egy jövő háborút Izrael ennél sokkal rövidebb idő alatt képes lesz befejezni.

Az azonnali kártételek 12 milliárd dollárt tennének ki, míg az elkövetkező öt éves periódusban – ameddig Izrael gazdasága a keletkezett károkat kiheveri – évente 6-6 milliárd dollárnyi veszteséggel kell számolni.

A második libanoni háború a BDI számításai szerint fél százalékkal vetette vissza a gazdasági növekedést. Egy Iránnal megvívott rakétaháború körülbelül háromszor annyi kárt és visszaesést okozna.

További lényeges különbség, hogy míg a 2006-os háború lényegében csak az ország északi részében nehezítette meg a gazdaság működését, ami az ipari kapacitás 20 százalékát érintette, egy iráni rakétaeső az ország középső részén béníthatná meg a termelést és a közlekedést, ami az ipari kapacitások 70 százalékát érintené.

Izrael gazdaságának súlyos problémát okozna a hosszú ideig tartó export-kiesés is. A BDI úgy véli, hogy a kis vállalkozások legalább 10 százaléka bedőlne, tőketartalékok hiánya és megrendelések elmaradása miatt. Nagy teljesítmény lenne az izraeli gazdaság részéről, ha az ország a valószínű 5 év helyett már 3 év alatt talpra tudna állni. ◙

9 megjegyzés:

  1. Megint egy propagandisztikus, tömeg manipuláció !
    Hogyan lehet a kis libanoni csetepatét egy Iráni visszavágással összevetni?

    Azt sem lehet tudni -még a titokzatos szolgálatok sem TUDJÁK - hogyan reagálna Irán egy bombázásra !
    Arról meg még kevesebbet tudnak,hogy MIVEL - MENNYIVEL - vágna vissza ! Atommal ? Vegyi fegyverrel ? Biológiai fegyverrel ? Mit támadna ?
    Katonai, polgári - igazgatási - ipari objektumokat?

    Aztán: kiterjedne az összecsapás ? Beszállna Szíria ? És Törökország ? A Hamasz ? A hezbollah ! Kitörne egy palesztin felkelés ?

    A " szakértők " csak anyagi javakat becsülték fel - igazi zsidó mentalitás ? - Akkor egy rakétaháború mennyi izraeli életet ér meg ?

    Ezekre semmi objektív alapú válasz nincs !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerinted az miért zsidó mentalitás, hogy a "szakértők", mármint a BDI nevű gazdasági információkat elemző cég gazdasági hatásokat elemez, szerinted ezen kívül mit elemezhetne egy gazdasági elemző cég?
      Aztán felmerül még a kérdés, hogy Te honnan tudod, hogy a "titokzatos szolgálatok" mit tudnak és mit nem?
      Kommentedből süt a "jóindulat", de ne "aggódj értünk" ennyire.
      Egyébként pedig mint izraeli, csak azt tudom neked mondani, hogy inkább essen most az én fejemre egy eltévedt rakéta, mint hogy a gyerekeim és unokáim állandó fenyegetettségben éljenek, hogy egy elmebeteg által ideküldött atombomba mikor pusztítsa el egész Izraelt.

      Törlés
    2. elnézést: nem pusztítsa, hanem pusztítja

      Törlés
    3. A mentalitás azért írtam, mert elsősorban gazdasági kárt mértek fel. Más " normálisabb " országokban először a pótolhatatlan életek veszélyeztetését kezelték volna első helyen. Ha gazdasági is, az élet iránti tisztelet miatt meg kellett volna említeni,hogy az általuk felmért gazdasági kár mekkora EMBER áldozattal is járna.
      A " titokzatos " szolgálatoktól sok minden kiszivárog, egyébként az eredmények ismeretében nem nehéz rájönni arra, mit is tudhattak !!!
      Semmiféle indulat nincs bennem, igyekszem tárgyilagos lenni !
      Eltévedt rakéta nincs, a fegyvereket minden esetben irányozzák !
      Egyébként meg Izrael Állam megalakulása óta fenyegetésben éltek !
      Valamikor - kb. 30 éve igen jó viszonyban voltatok a vallási fanatikus Iránnal ! Meg kéne próbálni a békét is !
      De egyre inkább úgy tűnik izraeli vezetőknek nem a béke az erőssége.....

      Törlés
    4. Hát, amit most írtál az sem felel meg a tényeknek - olvass többet. Bibi már bejelentette, hogy kb. 500 áldozatra lehet számítani. Ennyit a más "normálisabb" országokról. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem nincs még egy olyan ország, ahol egyetlen emberért kiadtak volna több mint 1000 terroristát, vagy holttestekért több százat. Tehát ne próbáld meg azt sugallni, hogy Izraelben nem számít az ember, csak a pénz. Most ebben a cikkben egy gazdasági elemzésről volt szó.
      Nincs eltévedt rakéta? Amikor Eilatra akarják kilőni és másik arab országba esik le?
      És azt az ellentmondást, hogy oldod fel, hogy "Izrael Állam megalakulása óta fenyegetettségben éltek" és három sorral lejjebb: "De egyre inkább úgy tűnik izraeli vezetőknek nem a béke az erőssége...."
      Még hosszan cáfolhatnám a soraidat, de úgy érzem teljesen fölösleges.

      Törlés
    5. Elfogult vagy elvakult emberrel nagyon nehéz érvelni!
      Mivel én nem vagyok egyik fél részéről sem érdekelt, talán elfogult sem vagyok!

      Tehát ha Bibi bejelent akkor az úgy lesz, annak úgy kell lennie, az köti az Irániakat ?
      Te meg nem is vagy fanatikus Bibi hivő ?
      Bibi pont azt akarja sugallni,hogy az egész bombázósdi már előre lefutott, biztos győzelem !
      A kalkulált 500 halott meg megéri !
      Háááát ti tudjátok! Csak az a furcsa, hogy a katonák nem igazán akaródznak támadni...

      Törlés
  2. Pont ezért nem szabad belemenni egy elhúzódó háborúba.
    Odamenni,szétbombázni 4-5 atomerőművet.Lerombolni a radar és rakétaütegeket.
    És az ENSZ-ben tárgyalásokat kezdeni.
    A gyárakban,a bombázás miatt felrobbanó atombombák okozta sugárzás,úgyis elegendő feladatot adnak az Iráni diktatúrának.
    Nem nagyon lesz kedvük további háborúra.
    Ha mégis,jöhetnek a kormány épületek,és egyéb látványos épületek lerombolása.
    Ezután csak fellázad a lakosság elnyomói ellen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendkívül tájékozatlan vagy ! Iránnak 1 azaz egy atomerőműve van ! Nem ez adja a veszélyt !
      Iránnak még NINCS atomfegyvere, Ízrael azért akar bombázni,hogy az atomfegyver gyártását késleltesse !
      Vigyázz, Irán nem puhány arab !
      A lázadással meg csínján bánni, van köztetek 2 millió arab, körülöttetek meg 100 millió !

      Törlés
  3. Tök lényegtelen, hogy IRÁN fejleszt-e atom fegyvert vagy sem.
    Minden normális ember (még Ahmedinezsád is, igen ő nem bolond), el kell fogadja hogy minden népnek, így a zsidóknak is van joguk saját országhoz.
    De Izrael erőszakban fogant, és erőszak tartja életben.
    Sajnos jó "rákos daganat" a hasonlat, amit az Iráni vezetők hangoztatnak.
    A konfliktus a jelenlegi Izrael elfogadása, vagy el nem fogadása. Továbbá azoknak a pénzügyi köröknek az elutasítása, vagy azokkal való szembehelyezkedés, akiknek sok közük van az Izraeliek által nap mint nap elkövetett háborús és emberiség ellenes bűncselekményekhez.
    Jó lenne, ha azok a zsidók, akik nem a világ rontását tartják életcéljuknak felismernék ezt, mielőtt késő lenne.
    Visszatérve az első mondatra, tök mindegy, hogy mit fejleszt Irán, az eszméjét nem lehet bunker rombolóval eltörölni, és ezt nagyon jól tudják az Izraeli katonai vezetők. Irán katonai potenciálja, védelmi képessége elégtelen ahhoz hogy elviseljen akár csak egy az Izraeliek általi csapást. De ez tök lényegtelen. Egy ilyen csapás visszaüt, méghozzá sokszorosan. Miért? Mert az igazság nem Izrael oldalán van. Az én őseimet is el akarták hurcoltatni a németekkel, tehát vannak zsidó őseim. De nem igazán tudok erre büszke lenni, azt látva hogy a kirakatban lévő zsidók és Izrael mit nűvel...

    VálaszTörlés