Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 27., hétfő

A szokásosnál korábban megkezdődött a tanév

Hétfőn, augusztus 27-én kétmillió gyermek és serdülő fiatal kezdte meg az iskolai tanévet: ez minden idők legmagasabb létszáma. 

Az idén először fordul elő, hogy már öt nappal a megszokott dátum, szeptember 1 előtt megkezdődik a tanítás. A változást Gideon Száár közoktatási miniszter rendelte el, azzal az indokkal, hogy a szeptember közepén kezdődő őszi ünnepek előtt több időre van szükség a tanulásra. Száár szeretné állandó jelleggel megrövidíteni a nyári iskolai szünidőt. (Az idén szeptember 16-án, vasárnap este köszönt be Ros Hásáná, ami azt jelenti, hogy előtte az utolsó teljes tanítási nap szeptember 13-án, csütörtökön lesz.)

A tanév a múltban gyakran erre a napra időzített tanító- és tanársztrájkok nélkül kezdődött meg.

A közoktatási miniszter hétfőn, augusztus 27-én a Kol Jiszráél Bét adóján ígéretet tett arra, hogy megerősíti a szakmai-technológiai oktatást a különböző tanintézetekben, miután sok tanulónak nehézséget okoznak a műszaki tantárgyak.

A kétmilliós számba a legkisebbek, az óvodások is beleszámítanak, akik az idén igen sokan, 423 ezren vannak, a három éves kortól érvényes “ingyenes nevelési törvény” (chok chinuch chinám) életbe lépése következtében.

Az iskolai tanulók száma meghaladja a másfél milliót, számuk pontosan 1,582.000, közülük 145 ezren először lépnek be az iskola kapuján.

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök egy nyilatkozatban megígérte, hogy a kormány különös figyelmet fordít a közoktatásra, “a gyökerektől a lombkoronáig”, vagyis az óvodától az egyetemi oktatásig.

Más nyilatkozók nem hallgatták el az aggodalmakat sem: az ifjúság körében növekvő erőszakot, az etióp származású tanulók gyakori elkülönítését a többi tanulótól, az ultravallásos oktatás problémáit és egyebeket.

A tanulókat összesen 141 ezer tanító, tanár és segédszemélyzet fogadja a 4500 különböző tanintézetben szerte Izraelben.

Eltérően az európai és amerikai szokástól a tanéveket Izraelben az ősszel kezdődő zsidó időszámítás évével jelzik. Vagyis nem 2012/13-as, hanem 5773-as tanévről beszélnek, ivritül “snát limudim táv-sin-ájin-gimel”.

Simon Peresz államelnök szokása szerint az elnöki rezidencián fogadott több tucat kisdiákot, és mesélt nekik azokról az időkről, amikor több, mint 80 évvel ezelőtt maga kezdte meg tanulmányait. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése