Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 28., kedd

Kedden újabb hátországi gyakorlat

A Polgári Védelem (Pikud háóref) kedden, augusztus 28-án nagyszabású védelmi és elhárítási gyakorlatba kezdett, amelynek során egy három helyet érintő nem-konvencionális (vegyi vagy biológiai) ellenséges rakétacsapást szimulálnak.

A több száz katonát és költséges felszerelést mozgósító mentési-evakuálási gyakorlathoz hasonlóra eddig még nem került sor.

A 'Kedem' zászlóalj több, egymástól távoli helyszínen betemetett áldozatok felkutatását, mentését és a keletkezett törmelék eltakarítását gyakorolja.

Az egyik helyszín Bat Jam város tengerparti sétánya lesz, az "áldozatokat" a holoni labdarúgó-stadionba evakuálják.

Gilad Farhi alezredes a gyakorlatban részt vevő katonák feladatait így részletezte: miután egyszerre több, vegyi robbanófejjel ellátott rakéta robban Izrael területén, az egyik csoport a mérgező gáztól tisztítja meg a terepet, a második a vegyi anyagok hatását semlegesíti, míg a harmadik az érintett területet elhagyó járműveket fertőtleníti.

Chén Livni ezredes, Jeruzsálem körzet parancsnoka hozzátette: "Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy egy egész zászlóaljat egyetlen helyszínre telepítsünk."

Arra a kérdésre, hogy mi a valószínűsége annak, hogy a rakéták a főváros területét is támadhatják, az ezredes ezt válaszolta: "Az a feltételezés, hogy Jeruzsálemre nem fognak lőni a Templomhegyen álló mecsetek miatt, nem állja meg a helyét. Ellenségeink elég pontosan irányítható rakétákkal rendelkeznek, amelyekkel a városnak kizárólag nyugati, zsidók által lakott kerületeit célozzák meg.”

Az új gyakorlat mindössze két héttel követi az előzőt, amelynek során  több százezer polgár kapott sms-riasztást a mobiltelefonjára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése