Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 6., hétfő

A Kneszet megszavazta a gazdasági megszorításokat • A 120 képviselőből 44 volt jelen

A Kneszet, Izrael parlamentje hétfőn este második és harmadik olvasatban elfogadta a Pénzügyminisztériumban kidolgozott minisztériumi visszavágásokat, különböző ár- és adóemeléseket.

A 120 tagú nemzetgyűlésnek mindössze 44 tagja volt jelen, közülük 28 mellette, 16 ellene szavazott.

A szavazást követően Binjamin Netanjáhu miniszterelnök azt mondta: “Ma olyan intézkedéseket hagytunk jóvá, amelyek megóvják az izraeli gazdaságot attól, hogy óriási deficitbe zuhanjon, és amelyek vigyáznak a munkahelyekre.”

Juvál Steinitz pénzügyminiszter is üdvözölte a szavazás eredményét, majd ígéretet tett rá, hogy még Ros Hásáná (a zsidó Újév, az idén szeptember 16-án) előtt beterjeszti a kormánynak az új költségvetést.

A népiesen „gzérot”-nak, csapásnak nevezett állami bevétel-növelő csomagban a tervezetthez képest bizonyos könnyítéseket vezettek be, például a jövedelmi adót nem 8800, hanem csak 14,000 sékeles havi jövedelemtől felfelé növelik meg 1 százalékkal. A munkahelyeket veszélyeztető foglalkoztatási adón is könnyítettek.

Saul Mofáz, július 17. óta ismét az ellenzék vezéreként azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy kormányának egyáltalán nincsen társadalmi-szociális programja és, úgymond, a kormány-kiadások felelőtlenek, „fedezetlen csekkeket bocsát ki”. „Senki sem tudja megmondani, hogy 15, 20, vagy 30 milliárd sékelt dobáltatok ki felelőtlenül, tudatos prioritások nélkül. Négy év óta nincs Izraelben hosszú távú gazdasági terv.” (Netanjáhu 2009. februárjában kezdte meg második miniszterelnöki kádenciáját.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése