Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 31., péntek

Szeptember 1-től feladva a lecke – a felnőtteknek • Emelkedik az ÁFA, 8,25 sékel a benzin litere

Csütörtökön este nyilvánvaló lett: a kormány nem könnyíti meg a polgárok életét, nem csökkenti az üzemanyag adóit.

Szombatra, szeptember 1-re virradó éjfélkor életbe lép az  ÁFA (értékforgalmi adó, héber rövidítéssel máám) egy százalékkal történő emelése, 16-ról 17 százalékra, ami minden árat megemel.

Különösen érzékenyen érinti a lakosságot, főképpen annak legalacsonyabb jövedelmű rétegeit a benzin drágulása, hiszen az minden egyebet ránt fölfelé.

Egy nappal később, vasárnapra, szeptember 2-re virradó éjféltől a 95 oktános benzin 55 agorával drágul, 8 sékel 25 agorára az automata benzinkutaknál, illetve 8.42 sékel a kiszolgáló személyzettel működőknél.

Eilaton, ahol nem fizetnek ÁFÁ-t, a benzinár 7.05 sékel, illetve 7.19 sékel lesz.

A drágulás mértéke Izraelben példátlan: két hónapon belül két áremelés révén 13,5 százalékos, ez közel egy sékeles (98 agorás) drágulást jelent.

Az áremelés 71 százalékáért a kőolaj hordónkénti világpiaci árának az emelkedése okozza, míg a fennmaradó 29 százalékot a különféle adók: a most emelt ÁFA és a jövedékadó.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök és Juvál Steinitz pénzügyminiszter úgy határoztak, hogy nem avatkoznak bele a változásokba, miután nem találtak más finanszírozási lehetőséget a költségvetési hiány fedezésére.

Hogyan takarékoskodjunk a benzinnel?

• Jól tervezzük meg a városi útjaink útvonalát: a dugókban gyakori fékezések és indítások több benzint fogyasztanak, mint sima, akadálytalan haladásnál
• Minél kevesebb „fröccsöt” adjunk a motornak a sebességpedál padlóig nyomása által, és a durva fékezéseket is lehetőleg kerüljük el
• Néhány perces várakozás alatt (leeresztett vasúti sorompó, hosszú dugó, valahol előttünk baleset vagy biztonsági ellenőrzés) is érdemes leállítani a motort
• Állandóan ellenőrizzük a légnyomást a kerekekben. Lapos kerék többet fogyaszt.
• Dobjunk ki minden felesleges holmit a csomagtartóból. Kisebb súly = alacsonyabb fogyasztás
• Ha van tető-csomagtartó – és szükség van rá – szerelése legyen erős: laza csomagtartó az ellen-légáramlás miatt nehezíti a kocsi haladását, ami erőlteti a motort
• Bármilyen szokatlan hang, rázkódás esetén nézessük meg az autót – rosszul beállított motor többet fogyaszt
• Hasonlítsuk össze a benzinkutak árait – keressük az automata kutakat és az alkalmi árengedményeket ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése