Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 25., szombat

A kitermelendő földgáz több, mint a fele exportra • Baloldal: elárulják az országot a nagytőkének

Saul Cémách, a Nemzeti Infrastruktúraügyi Minisztérium államtitkára azt javasolja, hogy a Földközi tenger medre alatt felfedezett „Támár” és „Leviátán” nevű földgázmezőkből kitermelendő energiahordozók több, mint a felét, 53 százalékát exportálják.

A Cémách-bizottság javaslatának a mérlegelése után hozza meg döntését Binjamin Netanjáhu miniszterelnök, Juvál Steinitz pénzügyminiszter és Uzi Landau infrastruktúraügyi miniszter.

Mint azt portálunkban közöltük, a Bloomberg hírügynökség szerint a Földközi-tenger délkeleti medencéje alatt folyó feltárások során 240 milliárd dollár értékű földgázt fedeztek fel, sokkal többet, mint amit Izrael belátható időn belül fel tud használni.

A bizottság a feltárt földgázkincs negyedét egy biztonsági rezervaként kívánja megőrizni Izrael jövendő energiaszükséglete számára, míg más szakértők ennél sokkal kevesebbet bocsátanának áruba, és aránytalanul nagyobb hányadot tartanának meg az izraeli igények kielégítésére. Sajtójelentések szerint India és Kína már érdeklődést mutat az izraeli energiahordozók iránt.

Bár a végső döntés még nem született meg, Seli Jechimovics, a Munkapárt (Ávodá) főtitkára máris azzal vádolja a Netanjáhu-kormányt, hogy, úgymond, eladta az izraeli fogyasztó elemi érdekeit a "tycoon"-oknak (ezzel a japáni-amerikai kifejezéssel a nagytőkéseket illetik).

Szakértők megjegyzik, hogy míg Izrael exportálni tervezi saját kitermelt földgáz-kincsét, saját erőművei működtetéséhez környezet-gyilkos szenet importál.

Objektíven értékelve azonban látni kell, hogy az energiahordozók tengerfenék alól történő kitermelésének a bonyolult technikáját, felszereléseit és szakembereinek a tudását nagytőkések vásárolták meg és ők kívánják lefölözni a hasznot is, miközben a szolgáltatásaikat igénybe vevő államoknak – amennyiben azok kemény és hosszadalmas alkudozással nem kényszerítik szerényebb követelésre az óriásvállalkozókat – esetleg csak a morzsák maradnak.

1 megjegyzés:

  1. Lehet koncessziós díjat kérni.
    Lehet a kitermelt olaj-földgáz után is adót fizettetni a kitermelőkkel.
    Ez nem kerül egy fillérjébe sem az Államnak.
    És bevételt hoz.
    Ha ezek a feltételek nem felelnek meg a tőkésnek,akkor majd jön egy olyan,aki vállalja.
    És lehet tartalékolni vízalatti olajmezőket (területeket) is,amelyeket nem adnak ki koncesszióba sem.

    VálaszTörlés