Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 28., kedd

A katonai hírszerzés főnöke: a körzet gyúlékony


Aviv Kohavi vezérőrnagy, az AMAN, a katonai hírszerzés főnöke hétfőn Beni Ganz vezérezredes, vezérkari főnök és egy szűk vezérkari fórum előtt aggasztó kilátásokról számolt be.

A beszámoló lényege: az izraeli katonai hírszerzés utóbbi évben szerzett információit összevetve és analizálva a körzetben az utóbbi másfél évben végbemenő változások messzemenően rontották a körzet politikai stabilitását. Több, hozzánk közeli arab állam belső egyensúlya megbomlott. Az előttünk álló évben egy súlyosbodó feszültségekkel terhes, az eddiginél sokkal iszlamizáltabb Közel-Keleten fogunk élni.

Kohavi tábornok szerint mindez nagy valószínűséggel katonai konfliktusokhoz vezethet, és, mint kifejezte magát, a térség egykönnyen lángba borulhat.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg mindenkori stratégiája és az állam döntéshozóinak a védelmi jellegű határozatai döntően az AMAN értékelésére alapoznak.

14 megjegyzés:

  1. 66 év a fenyegetettség, a háborúk árnyékában !
    Izrael népe tényleg ezt akarja ?
    Nem kellene már a BÉKE érdekében is legalább fele annyit befektetni mint a háborúkba ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hamasznak, Irannak akkor lenne beke, ha letorolne Izraelt a terkeprol, a zsidokat meg beleszoritana a tengerbe. Megis, szerinted Izraelnek ebbe kellene belemenni, hogy beke legyen ? Ha teged akarnanak elpusztitani valakik, akkor te ongyilkos lennel, csak hogy BEKE legyen ?

      Törlés
    2. Irán nem tett semmit, csak a vezetők pofája nagy !
      Izraelnek inkább az arabokkal voltak-vannak gondjai, illetve most már a négerrek meg az ortodox zsidókkal is !
      Én az arabokkal való békére gondoltam, mert akkor Irán is semlegesítődne!
      Úgy tűnik Izraelben csak a háború istenét imádják ...

      Törlés
    3. De ez csak a tudatlanság miatt tűnik így. De ha érdekel ez a téma, akkor nézz utána, mennyit tett eddig is Izrael a béke érdekében, (pl. gázai kivonulás stb. stb.)de ne csak az arab-kuruc-jobbik oldalról, mert véleményalkotás előtt bölcs dolog mind a két felet megismerni. Persze továbbra is mindenki úgy gondolkozik, ahogy akar, de akkor legalább ne csodálkozzon azon, hogy ilyen torz a világ.

      Törlés
  2. Nos nekem úgy tűnik a világ Izraelből torz ! A többségi világnak inkább az izraeli hozzáállás nem tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel egyetértek én is !
      Innen Izraelből tényleg látszik hogy mennyire torz a világ. Az igazság meg nem attól lesz az, hogy mit gondol a többség. Főleg, ha a többséget nem érdeklik a tények.

      Törlés
    2. Ezzel a Névtelennel nem érdemes vitatkozni. Minden cikkhez hozzászól - mint az ördög ügyvédje. Süt belőle az Izraellel szembeni útálat és ennek kinyílvánításakor a tények sem tudják befolyásolni a véleményét.

      Törlés
    3. Ez a hozzáállás jellemző Rád és Rátok ! Ha nincs érved akkor a személyt támadjuk! Nos, akkor kérj F-16 gépek bevetését ellenem is ......

      Unknown ! A demokrácia lényege a többség véleménye !

      Törlés
    4. Én Isten(nem a háború) törvényét tartom mértékadónak, ami meghatározza mi az igazság, és nem pedig a többség. A demokrácia is pont azért nem tökéletes. Érvünk pedig van, sőt tények is, de neked csak a gyűlöleted van, ezért nem vagy kíváncsi a tényekre, mert azok nem téged igazolnak. Sajnálom, hogy a többségi könnyebb utat választod. A terroristákkal szemben akkor is megvédjük magunkat, ha neked ez sem tetszik.

      Törlés
    5. Névtelen: A demokráciának egy országon belül kell érvényesülnie. Szerinted, ha egy országot, jelen esetben Izraelt, utánja a környezete, akkor önként a tengerbe kell magát ölnie, hogy érvényesüljön a "demokrácia"?
      Magyarországot is utálják a környező országok. Akkor most hogy is van ez a "demokrácia"-val?

      Törlés
    6. Unknown ! Melyik Isten ? A Földön több tucat istent imádnak !
      A demokráciát a többség teremtette és nem Isten. Ha van érved miért nemn hozod fel? A tények hol vannak ?
      Ráadásul honnan veszed az én gyűlöletemet - ami nincs !?
      Aztán kik a terroristák ? Ugyanis mindenki ennek hívja ellenfelét! A nácik is terroristázták az ellenük küzdőket !!!

      Másik Névtelen ! Ha utálnak miért is kellene a tengerbe ölnöd magad ? Ha nem tetszik, tenni kell azért,hogy ne utáljanak ! Ha meg tetszik, akkor cselekedj továbbra is úgy ahogy eddig !

      A demokráciának semmi köze a útállathoz!

      Törlés
    7. A tények ott vannak te előtted is, csak nem kéne elvakultnak lenni. Ugyanúgy utána tudsz nézni annak is, hogy kik a terroristák, és mi különbözteti meg őket az ellenségtől. De ha még erre sem veszed a fáradságot, akkor nem vagy azon a szinten, hogy vitázni lehessen veled. Honnan veszem a gyűlöletedet ? Te elolvasod amit írsz, vagy csak kiírod magadból a fájdalmaidat? Keress fel egy pszichiátert. Az legalább segíteni is tud neked. Gondolom a te sikertelenséged is a zsidók miatt van. Jó kis jolly jokerek mi ?

      Törlés
    8. Ilyen lenne a zsidó vitakultúra ?

      Semmi érvelés csak gyalázkodás, szidalmazás,vádaskodás ?

      Törlés
    9. A te szinteden akartam válaszolni, azért. Mivel te sem irtál tényeket, hát én is ezen a szinten irtam csak. Szerintem ez korrekt. Bár irhattam volna a te stilusodban is, de azt meg nem engedem meg magamnak.

      Törlés