Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 31., péntek

Eladó a Szuezi csatorna! Először – másodszor – ki veszi meg?

Az egyiptomi ellenzék tüntet. Egyelőre szabad tüntetni. A muzulmánnak, de felvilágosultnak és demokratikusnak tűnni vágyó új rendszer ezt megengedi.

“Őfelsége ellenzéke” egy titkos terv közeli végrehajtásától tart. Mohammed Murszi kormánya és a mögötte álló Muzulmán Testvériség – az ellenzék értesülése szerint – bérbe adná a Szuezi csatornát, amely Egyiptomnak éppen annyira jelképe, mint a piramisok, vagy éppen a Nílus és az azon épült Asszuáni nagygát. 

(Ha csipkelődni támad kedvünk a lokálpatrióta egyiptomiakkal, megjegyezhetjük: fentiek egyike sem a ma ott élő arabokat dícséri. Azt, hogy a folyam Allah alkotása, senki sem vonja kétségbe arrafelé. A gizehi Szfinxet és a piramisokat egy valamikor létezett rejtélyes magaskultúra hordozói építették, a Csatorna francia és osztrák mérnökök műve volt a 19. század második felében, a nagygátat pedig 1960 és 1970 között az akkor még tényleg “nagy” Szovjetunió mérnökei tervezték.)

A Szuezi Csatorna e tisztességen kívül az ország egyik komoly jövedelemforrása. Murszi kormánya bérbe adná – más források szerint eladná – a Csatornát.

Ki lenne a vevő? Nos, a vevő Katar lenne, az olajban, pontosan annak jövedelme aranyában fürdő arab emírség, a Perzsa-öböl partján. A dúsgazdag és konzervatív muzulmán emírség a Murszi-féle hatalomátvétel óta Egyiptom egyik legbőkezűbb befektetőjévé nőtte ki magát. Három hete, amikor Hamad ibn Halífa emír Kairóba látogatott, nyomban 2 milliárd dolláros segélyt ajánlott fel, amit megtoldott egy 10 millió dolláros befektetési ígérettel Katar-i üzletemberek részéről.

Egyiptom viszont igen nagy pénzügyi gondokkal küzd. Jelenleg 22,5 milliárd dollárra teszik a kormányzat költségvetési hiányát, miközben az állami devizatartalékok kimerülőben vannak. Az ellenzék egyébként Murszi pártja és a mögötte álló Testvériség választási győzelmét is Katar bőkezű pénzügyi támogatásának tudja be: mint emlékezetes, Murszi igen kis többséggel győzött.

A Katarból származó egyiptomi befektetések a 2011. februári kormány- és rendszerváltás óta 74 százalékkal (!) nőttek.

FORRÁS: ynet, a Jediot Ahronot internetes hírportálja

1 megjegyzés:

  1. Na, végre valaki elismeri,hogy a gizehi piramisokat nem az arab fellahok építették szabadidejükben !!!!!!!
    A d 2 milliárdos segély mellett az 10 milliós (?)
    befektetési ígéret nagyon-nagyon szerénynek tűnik !!!

    VálaszTörlés