Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 25., szombat

Egyiptom megnyitotta a Ráfiách-átkelőt

Gázából jelentették szombaton (augusztus 25): az egyiptomi hatóságok véglegesen, időkorlátozás nélkül mindkét irányban megnyitották a Gázai-övezetből Egyiptomba vezető Ráfiách (Rafah) átkelőt. A Muzulmán Testvériség által befolyásolt Murszi-kormány legújabb döntése – ha a gázai jelentés igaz és pontos – jelentősen növeli Izrael biztonsági kockázatait. A Gázába bejutó és onnan távozó áruk és személyek terrorelhárítási vizsgálata immár az új egyiptomi rezsim jó- vagy rosszindulatától függ. 

Az egyiptomiak három héttel ezelőtt, az egyiptomi határőrök ellen elkövetett és szalafista terroristáknak tulajdonított halálos végű merénylet után lezárták az átkelőhelyet.

Ráfiách (arabul Rafah) palesztin város, amelyet határ oszt két részre: nagyobb része a Gázai-övezethez, kisebb része Egyiptomhoz tartozik.

Egyiptom a Hamasz 2006-os hatalom-átvételét követően zárva tartotta az átkelőt, csak a Mubarak-rendszer megdöntése után nyitották meg. Ez az átjáró az egyetlen, amely a Gázai-övezetet az arab világgal és a nagyvilággal összeköti – Izrael megkerülésével. Ugyanakkor a Gázai-övezet északi határán lévő Erez átkelőn igen nagy mennyiségű áru érkezik Gázába izraeli területen keresztül – ezt Izrael biztonsági ellenőrzésnek veti alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése