Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 6., hétfő

Terror-csoport egyiptomi határrendőrörs járműveivel tört volna át Izraelbe • Az izraeli határőrség résen volt

A Sin-Bét, a belbiztonsági elhárítás már napok óta figyelmeztet várható támadásokra úgy a Szináj (Sínai) félsziget Vörös tengeri üdülőhelyein, mind az Eilattól a Gázai-övezetig húzódó  egyiptomi-izraeli határ teljes hosszában, ezért a határon szolgálatot teljesítő katonák teljes készültségben vannak.

Az egység katonái vasárnap este 8 órakor a Szináj-határvonal északi részén, Kerem Salom határállomáson, amely egyben a Gázai-övezet déli határa is, lövöldözés zaját hallották a határ egyiptomi oldaláról. Néhány perc múlva két, az egyiptomi hadseregben rendszeresített csapatszállító páncélos közelített a túloldalról a határ felé.

Mint kiderült, egy, a szalafista muzulmán szektához tartozó terrorcsoport megtámadott egy egyiptomi határátkelő rendőrállomását. A védekező egyiptomi határrendőrök közül tizenhatot agyonlőttek, többet megsebesítettek, majd két egyiptomi csapatszállító páncélosban elindultak az izraeli határállás felé.

Az egyik páncélozott csapatszállító közvetlenül az izraeli határvonalon – egyelőre ismeretlen körülmények között – felrobbant, míg a másik behatolt izraeli területre.

A Légierő járműve – a közlés nem részletezi a tipusát, talán pilóta nélküli drónról van szó – perceken belül kilőtte a csapatszállító páncélost. A katonák harcba bocsátkoztak az egyiptomi határ felé menekülő fegyveresekkel és négyet agyonlőttek. Három további támadó egyiptomi területen vesztette életét.
Az izraeli biztonsági stratégákat meglepte a merészség, amellyel ez a Hamasznál és Hezbollah-nál is szélsőségesebb, iszlamista riválisaikat és reguláris arab hadsereg katonáit is lemészároló szalafista terrorcsoport kész harcolni.

Az egyiptomi hadsereg körülvette Rafiah (Rafah) palesztin-arab városnak a határ egyiptomi oldalán lévő részét, hogy megakadályozza a terrorakció életben maradt és esetleg oda menekült tagjai távozását. Az egyiptomi hadsereg kilátásba helyezte, hogy amennyiben a rendőrei ellen intézett gyilkos támadás a Gázai-övezetből indult ki, megtorló ellentámadást intéz az övezet területe ellen. 
Az egyiptomi Muzulmán Testvériség  a Moszádot vádolja az incidensért és, miként az elnökválasztás előtt, ismét felvetette az Izraellel kötött békeszerződés felülvizsgálatát – magyarán törlését. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése