Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. augusztus 22., szerda

Csak júliusban: tizenhatezren a levesbe • Munkanélküliség: arccal a 200 ezer felé • TV10: ne vegyétek át az elbocsátó levelet!


A szerdai Jediot Ahronot újság címlapján két szám szerepel: a 16 ezer, akiket csak július hónapban bocsátottak munkahelyükről – nem nyári szabadságra – valamint a 187 ezer, az Izraelben „álláskeresőként” nyilvántartottak  száma. Az elbocsátottak több, mint a fele nő.

Az előrejelzések nem jók. Augusztus folyamán 12 ezer elbocsátásra számítanak, amit gazdaság növekedésének a lassulásával indokolnak. Az év végéig 33 ezerre becsülik a további felmondások számát a munkáltatók részéről.

Az akadémikus végzettségű álláskeresők száma meghaladja a 17,700-at, köztük ügyvédek, könyvelők, mérnökök, újságírók is.


Az egyik legnépszerűbb TV-állomás, a magánkézben lévő TV10, amelyet a fiatal értelmiségiek televíziójának tartanak, hosszú ideje válsággal küszködik. Az állomás direktóriuma keddi ülésén felszólították az igazgatót, hogy „karcsúsítási terv” keretében mondjon fel 150 alkalmazottnak. Ez a direktórium számítása szerint 50 millió sékellel csökkenti az állomás 450 millió sékeles éves költségvetését.

A TV10 állomás igazgatója, Joáv Haldeman „fájdalmas határozatnak” nevezte a tervet, amelynek következményeként, mint mondta, összességében több száz család megélhetése kerül veszélybe. Haldeman egyenesen Binjamin Netanjáhu miniszterelnökhöz fordult, közbeavatkozását kérve a pénzügyminiszternél és a távközlésügyi miniszternél.

A TV10 munkástanácsa felhívta az alkalmazottakat, hogy ne jelentkezzenek „megbeszélésre” az igazgatóságnál, ahol átnyújtanák a felmondási nyilatkozatot, hanem folytassák munkájukat. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése