Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. január 24., csütörtök

Bennett: további mandátum; Mofáz: rezeg a léc; arab pártok: egy mandátummal kevesebb


Végéhez közeledik a szavazatszámlálás. A katonák, a külföldön szolgáló diplomaták és a kórházak ápoltjai által leadott mintegy 220 ezer szavazat összeszámlálásával a végéhez közeledik a 2013-as Kneszet-választások drámája. Az utolsó szavazat számbavételével, a 100% elérése után közlik – előreláthatólag még csütörtökön – a végleges, hivatalos eredményeket, amelyek egy-két mandátummal ide vagy oda különbözhetnek az eddig közzétett listáktól.

A katonák szavazatainak megszámlálása után úgy tűnik, hogy a Hábájit Hájehudi szerzett egy további mandátumot, vagyis 11 helyett 12 ülése lesz a Naftali Bennett által vezetett radikális nemzeti-vallásos pártnak.

Kárvallottai is lehetnek a pontosításnak. Az utoljára összeszámlált szavazatokkal természetszerűleg növekszik az össz-szavazatok száma, és ezzel a 2 százalékos bejutási minimumhoz elégséges szavazatok száma is. A Kadima párt, amelynek élén Saul Mofáz, a vezérkari főnökből lett (nem túl sikeres) politikus áll, az eddigi eredmények szerint néhány szavazattal lépte túl ezt a minimumot, ám végül alatta maradhat a kritikus szavazat-számnak.

Ugyanezen okból az egyik arab párt is veszíthet egy mandátumot; ílymódon megbosszulja magát az arab szektor alacsony részvétele a szavazásokon.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése