Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. január 29., kedd

Visszajött a tél – túlzsúfoltak a kórházak • Megfázás vagy influenza: mi a különbség?


Az utóbbi napokban az izraeli kórházak megint túlzsúfoltak: a foglaltság eléri a 130-150 százalékosat. (Száz százalékos a foglaltság, amikor minden kórterem foglalt. Ezen felül kerülnek a betegek a folyosókra, a kórház éttermébe…) A legtöbben megfázási tünetekkel kerülnek kórházba. Érdemes azonban megvizsgálni – és megkülönböztetni – a különböző betegségeket.

Tehát: megfázás vagy influenza. Hogyan különböztetjük meg a két betegséget?

Mindkettőt vírusok okozzák. Az „egyszerű” megfázást is, csak más fajták, mint a súlyosabb influenzát.

A vírusok a munkahelyen, iskolában, vagy akár az autóbuszmegállóban apró, láthatatlan nyálka-cseppek belégzése által kerülnek be a szervezetbe. A tünetek – tüsszentés, nátha, torokfájás, néha izomfájdalom, étvágytalanság, levertség érzete – általában a megfertőződést követő öt napon belül jelennek meg. A megfázás ritkán tart egy hétnél tovább.

A legfontosabb jellemző: a megfázást nem kíséri láz! 

A gyógymód: pihenés. Ha nagyon zavaró, az orr-eltömődést megoldó szerek. És higénia, mindenek előtt. Kórházi kezelésre nincs szükség.

Az influenza súlyosabb lefolyású betegség. Grippának is nevezik. Első orvosi leírását Hippokrátész adta, 2400 évvel ezelőtt. 

Ez is cseppfertőzéssel terjed, de akár fertőzött személy kézfogásától, vagy másféle érintésétől is meg lehet kapni. Ugyancsak vírusok okozzák, de jóval agresszívebb fajták. Egy hét alatt szaporodnak fel a szervezetben. A hirtelen fellépő lázas állapot az influenzát egyértelműen megkülönbözteti a megfázástól.

Háromféle kórokozót különböztetnek meg. Az A tipusú világméretű járványokat okozhat, a néhány évvel ezelőtti H1N1 vírus ilyen volt, és halálos áldozatokat is szedett. A láz magas: akár a 39 fokost is meghaladhatja. Kísérő  jelenségei köhögés, nátha, torokfájás, izületi fájdalmak. Lefolyása általában 3-5 nap, de lehet több is. Kórházi kezelés szükségességéről orvos dönt.

A B és a C tipusú enyhébb lefolyású megbetegedéseket okoz. A láz is alacsonyabb, de gyerekeknél gyakori kísérő jelenség a hasfájás vagy hasmenés. Lefolyásuk egy hét körüli.

Végül, de nem utolsó sorban – a tüdőgyulladás. Nem könnyű felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül, hogy súlyosabb betegségről van szó. Áruló tünet a mellkasi fájdalom, elesettség fokozott hangulata, magas láz, hidegrázás, majd fullasztó köhögés (amelynek természetesen más, például asztmatikus oka is lehet). 

A tüdőgyulladás vírus vagy baktérium okozta fertőzés, amely sokszor kezeletlen influenza után jelentkezik. Ilyen tünetekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert, ha nagyon ritkán is, de halálos végű lehet. Különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, az idős korúak, az állapotos asszonyok és a cukorbetegek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése