Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. január 28., hétfő

Szíria szétesőben, Izrael készültségben


Basar el-Asszad kormányzata az agónia jeleit mutatja. Nincs biztos információ az elnök, családja és hozzá még hűséges környezete hollétéről. Nagyobb aggodalmat okoz Izraelnek, hogy az ugyancsak szétesőben lévő szíriai biztonsági rendszer birtokában lévő (vagy volt) tömegpusztító fegyverek holléte is bizonytalan.

Izrael védelmi rendszere felkészült egy olyan forgatókönyvre, hogy a damaszkuszi rendszer végleges összeroppanása után a hadsereg vegyi- és biológiai fegyvertára a Hezbollah, vagy más, az El Kaidához kötődő terrorszervezet birtokába jut.

Binjamin Netanjáhu és a biztonsági kabinet a hét elején sürgős megbeszélést folytatott Izrael teendőiről. A megbeszélés végén Netanjáhu egyértelművé tette, hogy egy ilyen fejlemény esetén Izrael erővel akadályozza meg, hogy tömegpusztító fegyverek jussanak terrorszervezetek birtokába.

Az Izraeli Légierő a napokban két „Kipát bárzel” (Vaskupola) rakétaelhárító rendszert telepített Izrael északi régióiba. A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hétfő reggeli jelentése szerint a telepítés a Légierő rendes gyakorlat-programjának a részét képezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése